Tim
Postanite dio BITINFO tima
Internet

Ministri EU kažu da bi se ove godine trebao usvojiti zakon kojim se internetske tvrtke obvezuju da uklone ekstremističku propagandu u roku od sat vremena nakon što je prijavljena.

EU raspravlja o takvoj uredbi više od godinu dana, ali nedavni teroristički napadi u Francuskoj i Austriji dali su joj novu hitnost.

Ministri unutarnjih poslova rekli su da se tekst mora uskoro usuglasiti s Komisijom EU i Europskim parlamentom.

Također su pozvali na veću razmjenu podataka iz EU-a i na sustavnije granične provjere.

I njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer i povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson zatražili su do Božića dogovor o novoj “uredbi o terorističkom sadržaju na mreži (TCO)”.

U zajedničkoj izjavi ministara traži se “brz i učinkovit instrument za borbu protiv terorističkog sadržaja na mreži u roku od sat vremena ili manje od njegove prijave”.

Austrijske su vlasti pronašle obavještajne propuste koji su omogućili da se bečki naoružani napadač, identificiran kao dvojni austrijsko-makedonski državljanin, provuče ispod policijskog radara – no ipak je odslužio zatvorsku kaznu zbog pokušaja pridruživanja džihadistima u Siriji.

Naoružani napadač otvorio je vatru na ljude koji su se opuštali u popularnom središnjem okrugu, ubivši četvero, prije nego što ga je policija ustrijelila.

Istraga je utvrdila da je Kujtim Fejzulai (20) pušten prijevremeno iz zatvora u prosincu, pokušao kupiti municiju u Slovačkoj u srpnju, a istog mjeseca susreo se s njemačkim i švicarskim islamistima u Beču.

Ovaj tjedan austrijska policija pretresla je više od 60 adresa navodno povezanih s islamističkim ekstremistima i zaplijenila milijune eura gotovine. Pod istragom su deseci osumnjičenih.

Povjerenica Johansson rekla je da još jedan prioritet mora biti pojačana kontrola na vanjskim granicama EU-a, kako bi se osumnjičeni za terorizam mogli sustavno pratiti.

Koordinacija takvih provjera između 27 država članica pokazala se teškom, jer je većina u schengenskoj zoni bez putovnica, gdje su granične provjere minimalne.

Johansson je rekla da je studija lanjske granične snage EU Frontex otkrila da 22% onih koji ulaze u schengensku zonu nije zabilježeno u digitalnom schengenskom informacijskom sustavu.

BBC

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR