Tim
Postanite dio BITINFO tima

Apple je u utorak predstavio svoju novu liniju iPhonea, u kojoj je priključak za Lightning punjač,na najnovijim modelima,zamijenjen univerzalnim punjačem nakon sukoba s Europskom unijom.

Europski blok inzistira na tome da svi telefoni i drugi mali uređaji moraju biti kompatibilni s USB-C kabelima za punjenje od kraja sljedeće godine, potez koji će za koji kaže smanjiti otpad i uštedjeti novac potrošačima.

Tvrtka je dugo tvrdila da je njezin kabel sigurniji od USB-C punjača, koje je Apple već postavio na druge uređaje i naširoko ih koriste konkurenti, uključujući najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona Samsung.

“USB-C je postao univerzalno prihvaćen standard. Stoga donosimo USB-C na iPhone 15”, rekao je Kaiann Drance, Appleov potpredsjednik iPhone marketinga na događaju predstavljanja.

Povjerenik Europske unije Thierry Breton odgovorio je na prelazak iPhonea na nove veze rekavši da su univerzalni punjači “zdrav razum”.

Europsko tržište “je otvoreno, ali pod našim uvjetima”, rekao je Breton u objavljenoj izjavi.

Ažuriranje Appleove linije dolazi u trenutku kada se tehnološki div iz Silicijske doline suočava s padom prodaje iPhonea, a vrhunske cijene tjeraju kupce da odgode prelazak na novije modele.

Tvrtka je također uhvaćena u diplomatske turbulencije između Sjedinjenih Država i Kine, s izvješćima da komunistička vlada zabranjuje državnim službenicima korištenje njezinih telefona.

“Apple je trebao isporučiti više od samo manjih ažuriranja kako bi potaknuo ljude na kupnju novih proizvoda”, rekao je analitičar Techsponentiala Avi Greengart u demo području na događaju.

“Mislim da su to postigli s puno ažuriranja, od kojih neka nisu tako mala.”

Uz poboljšanja iPhone kamera i čipova, Apple je rekao da će iPhone 15, koji uključuje četiri varijante, imati unutarnje komponente koje pojednostavljuju popravak i novi okvir koji omogućuje jednostavnu zamjenu stražnjeg stakla.

Otvorenost za popravak je neočekivani preokret.

Apple je prošlog mjeseca rekao da podupire donošenje kalifornijskog zakona koji zahtijeva od velikih proizvođača gadgeta da omoguće ljudima da poprave svoje uređaje bez da ih vrate tvrtkama.

U iznenađujućem potezu, Apple je rekao da će iPhone 15 Pro koštati 999 USD što je nepromijenjeno u odnosu na prethodnika; iPhone 15 Pro Max počet će s 1199 dolara.

Apple je također predstavio nove modele Apple Watcha koji će reagirati na dodir kažiprsta i palca za pokretanje i zaustavljanje poziva

Lakši popravak

Kao i svaka druga tvrtka, Apple bi se radije hvalio sjajnim novim značajkama nego novim priključcima za punjenje.

Ali većina analitičara složila se da će prelazak na USB-C biti glavni naslov.

Kreatori politike EU-a rekli su da će pravilo pojednostaviti živote Europljana i ukinuti brdo zastarjelih punjača.

Kako bi prijelaz bio lakši, Apple je također izdao nove kabele, uključujući USB-C na Lightning adapter za 29,99 USD.

“Vaši prosječni potrošači bit će iznervirani što moraju mijenjati kabele, ali ne mislim da će to utjecati na prodaju”, rekao je analitičar Greengart.

“Svatko tko ima više tehničkih uređaja već ima USB-C posvuda.”

U nedavno završenom tromjesečju Apple je pretrpio pad prodaje iPhonea od 2,4 posto, koji čine gotovo polovicu ukupnih prihoda.

Činilo se da tržište nije impresionirano Appleovom objavom i dionice su pale za 1,7 posto kako se bližio kraj službenog dana trgovanja u New Yorku.

Dionice Applea pale su prošli tjedan nakon izvješća o značajnim kineskim ograničenjima iPhonea u vladinim uredima i subjektima koje podupire država.

Apple je izvijestio o 15,8 milijardi dolara prihoda iz Kine u posljednjem tromjesečju, gotovo 20 posto ukupnih prihoda. Rukovoditelji su ukazali na porast prodaje u Kini u razdoblju kada je ukupna prodaja pala.

Analitičar Wedbusha Dan Ives procijenio je da bi zabrana kineske vlade utjecala na manje od 500.000 iPhonea od otprilike 45 milijuna predviđenih za prodaju u zemlji u sljedećoj godini.

“Vjerujemo da je unatoč glasnoj buci Apple zabilježio veliki porast udjela na kineskom tržištu pametnih telefona”, rekao je Ives.

 

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR