Tim
Postanite dio BITINFO tima
Izrada web shopa

Govoreći o trendovima zlonamjernih programa u 2018. godini, u svom godišnjem Android sigurnosnom izvješću, Google je otkrio da je zlonamjerni softver instaliran s Google Playa prošle godine porastao za 100%. Aplikacije s prijelomom klikova, koje se nazivaju i “adware”, činile su 55 posto svih potencijalno štetnih aplikacija (PHA) koje su instalirane putem Play Storea, a slijedili su ih trojanci na 16 posto, navodi Google u svom izvješću. Aplikacije za prevaru klikova uglavnom su ciljale korisnike u SAD-u, Brazilu i Meksiku.

Ranije je Google tretirao aplikacije za prijevare klikova kao kršenje pravila o Play Trgovini. Tvrtka tvrdi da bi, ako bi uklonila statistiku prijevare s klikova, pokazala da su PHA-ovi instalirani iz službene trgovine smanjili za 31 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvijestio je ZdNet web hosting. Osim toga, 28 posto zlonamjernih programa izvan Play Store-a bili su backdoori, dok je 25 posto bilo trojanaca, 22 posto su bili zlonamjerna preuzimanja, a samo 13 posto bilo je uključeno u aplikacije prijevare klikova.

O programu PHA koji se instalira izvan Play Store-a, Google tvrdi da je Androidov sustav protiv zlonamjernih programa Google Play Protect spriječio 1,6 milijardi PHA instalacija prošle godine i zaustavio 73 posto PHA instalacija izvan trgovine, što je poboljšanje od 20 posto.

Google dominaciju trojanaca izvan trgovine pripisuje obitelji zlonamjernih programa “Chamois”, koji su često instalirani na popularnim Android uređajima određenih proizvođača originalne opreme (OEM). Izrada web stranica backdoor aplikacije uglavnom su ciljale korisnike Androida u Rusiji, Brazilu, Meksiku i Vijetnamu, navodi Google.

TheEconomicThimes

Podijeli
Bitinfo
hrHR