Tim
Postanite dio BITINFO tima
web hosting

Utemeljitelj i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg pozvao je regulatore i vlade da igraju “aktivniju ulogu” u uspostavljanju pravila koja reguliraju internet.

Zuckerberg, čija je tvrtka pod pritiskom zbog neuspjelog spriječavanja govora mržnje i zaštite privatnosti korisnika na svojoj platformi, napisao je u članku za Washington Post da će “standardizirani pristup” za uklanjanje sadržaja pomoći da internetske tvrtke budu odgovorne.

Zuckerberg je pozvao na propise u četiri specifična područja koja su tvrtci posljednjih godina predstavljala probleme: štetan sadržaj; integritet izbora; privatnost; i prenosivost podataka. Pišući da je Facebook stvorio web hosting neovisno tijelo kojem se korisnici mogu žaliti na odluke o uklanjanju sadržaja, Zuckerberg je rekao da se slaže s političarima koji kažu da njegova platforma društvenih medija ima “previše moći u odnosu na govor”. Kazao je kako vjeruje da tvrtka “ne bi trebala donositi toliko važnih odluka o samom govoru”.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Facebook objavio da će zabraniti pohvalu, podršku i zastupanje bijelog nacionalizma i bijelog separatizma na platformi online marketing nakon snimanja u Christchurchu. Pozvao je na zakone o političkom oglašavanju na internetu kako bi se pokrili politički problemi u podjelama, a ne samo fokusirati se na kandidate ili se primjenjivati samo tijekom izbora.

Što se tiče privatnosti, on je pozvao na “globalno usklađen okvir” propisa koji se odnose na privatnost i zaštitu podataka, tako da se tvrtke nisu bavile zakonima koji su se razlikovali od države do države. Također je pozvao na jasnu regulativu oko toga tko je odgovoran za zaštitu osobnih informacija koje se dijele i koje se kreću između različitih službi. Zuckerbergovi komentari uslijedili su nakon što je glavna operativna časnica Sheryl Sandberg obećala istražiti ograničenja u vezi s prijenosom uživo nakon napada u Christchurchu. Sandberg je izjavila da se div društvenih medija slaže s pozivima da mora učiniti nešto više.

ABC

Podijeli
Bitinfo
hrHR