Tim
Postanite dio BITINFO tima
izrada web shopa

Teoretski fizičari na Trinity Collegeu u Dublinu izgradili najmanji motor na svijetu – koji je kao jedan kalcijev ion otprilike deset milijardi puta manji od automobila.

Rad koji je izvela grupa QuSys profesora Johna Goolda u Trinity School of Physics opisuje znanost koja se krije iza ovog sitnog motora. Istraživanje objavljeno u međunarodnom časopisu Physical Review Letters objašnjava kako slučajne fluktuacije utječu na rad mikroskopskih strojeva. Ubuduće bi se takvi uređaji mogli koristiti u drugim tehnologijama, web dizajn,  kako bi se reciklirala otpadna toplina i tako poboljšala energetska učinkovitost.

Sam motor – jedan kalcijev ion – električno je napunjen, što olakšava zamku pomoću električnih polja. Radna tvar motora je ionski “intrinzični okret” (njegov kutni zamah). Ovim centrifugiranjem koristi se za pretvaranje topline apsorbirane od laserskih zraka u oscilacije ili vibracije zarobljenog iona.

Ove vibracije djeluju poput “zamašnjaka”, koji bilježi korisnu energiju koju stvara motor. Ta se energija pohranjuje u diskretne jedinice nazvane “kvanta”, kako predviđa kvantna mehanika.

“Zamašnjak nam omogućava da u stvari prvi put izmjerimo snagu motora atomskog mjerila, rješavajući pojedinačne kvante energije”, rekao je dr. Mark Mitchison iz grupe QuSys iz Trinityja i jedan od koautora članka.

Pokrećući zamašnjak iz mirovanja – ili točnije, iz svog “prizemnog stanja” (najniža energija u kvantnoj fizici) – tim je promatrao mali motor koji je prisilio da zamašnjak radi brže i brže. Presudno je da je ion u eksperimentu bio dostupan, omogućavajući fizičarima da precizno procijene postupak taloženja energije, web hosting.

Profesor fizike na Trinitiju John Goold rekao je “Ovaj eksperiment i teorija pokreću novo razdoblje za istraživanje energije tehnologije temeljene na kvantnoj teoriji, što je tema u središtu istraživanja naše grupe. Upravljanje toplinom u nano-skali jedno je od temelja za brže i učinkovitije računarstvo. Razumijevanje kako se termodinamika može primijeniti u takvim mikroskopskim postavkama od presudnog je značaja za buduće tehnologije.”

ScienceDaily

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR