Tim
Postanite dio BITINFO tima
web hosting

Preko tri četvrtine današnjeg internetskog prometa dolazi od streaminga videa, koji će se s vremenom povećavati. Kako bi udovoljili toj potražnji, davatelji internetskih usluga nude potrošačima veće brzine, izrada web stranica podataka po premijskim cijenama, a slojevi gigabit po sekundi dostupni su samo u nekim područjima.

Ali poboljšavaju li ovi cjenovni planovi kvalitetu streaminga videozapisa? Istraživač Wall Street Journal-a nedavno je odgovorio na to pitanje uz pomoć profesora Nicka Feamstera, stručnjaka sa Sveučilišta u Chicagu za performanse i sigurnost komunikacijskih mreža, u suradnji koja informira potrošače i napreduje znanost.

Priča je započela prije tri godine s onim što su novinari smatrali jednostavnim pitanjem: Imaju li veće brzine internete značaj za streaming videozapisa? Da bi odgovorili na to pitanje, obratili su se Feamsteru, tada na Sveučilištu Princeton, radi njegove stručnosti u mreženim računalnim sustavima. Feamsterova skupina razvila je softverske sustave koji mogu pouzdano izmjeriti stvarne brzine interneta koje su potrošači dobili kod kuće, što je jedan važan dio WSJ istraživanja. No, za prikupljanje druge polovice podataka – performanse streaminga video usluga u tim domovima zahtijevat će kombinacije sustava, strojnog učenja i jačanje.

Dok davatelji videozapisa poput Netflix, Amazon i YouTube mogu prikupljati podatke o kvaliteti koje korisnici dobivaju putem svog softvera, ISP-ovi i vanjski istraživači su izostavljeni. Uz pomoć Wall Street Journala, istraživači su zaposlili više od 60 domaćinstava, prikupljali informacije o njihovoj internetskoj usluzi i instalirali monitor podataka koji prolaze kroz njihovu mrežu. Ali izazovi su ostali.

“Mi u osnovi promatramo besmisleni promet; sve je šifrirano, ne možemo vidjeti sadržaj a želimo znati: Da li korisnik struji Netflix video, i ako jest, koja je razlučivost? I , koliko je vremena trebalo da počnemo s reprokukcijom? ” rekao je Feamster, profesor informatike i direktor Centra za podatke i računarstvo, koji se pridružio fakultetu u Chicagu. “To je zanimljiv i vrlo izazovan problem zaključivanja strojnog učenja. Vidimo gomilu šifriranih podataka, a mi pokušavate shvatiti kvalitetu ovog videozapisa – ne samo “brzinu”, već i kvalitetu korisnikovog stvarnog iskustva.”

Rad je doveo do istraživanja i novog alata pod nazivom Net Microscope, koji iz kriptiranog protoka podataka dovodi do mjernih podataka o kvaliteti streaminga video zapisa, kao što su kašnjenje i pokretanje rezolucije u stvarnom vremenu. Prikupljajući podatke s više od 200.000 video sesija iz domova volontera, tim je obučio model koji može pogledati šifrirane podatke i identificirati koji su tokovi s Netflixa, YouTubea, Amazona i Twitcha, kao i kvalitetu koju doživljavaju krajnji korisnici.

Odatle bi istraživači konačno mogli odgovoriti na pitanje koje je postavio Wall Street Journal: Kako ove usluge funkcioniraju u različitim brzinama interneta? Studija je otkrila da streaming videozapisa dosegne vrhunac mnogo prije planova gornjeg nivoa koji nude ISP-ovi, s planovima većim od 100 megabita po sekundi samo marginalno poboljšavaju kašnjenje i rezoluciju pokretanja, čak i ako više uređaja istovremeno gleda videozapise.

To je dragocjena informacija za potrošače koji bi se mogli prisiliti na nadogradnju na skuplji plan ako nisu zadovoljni kvalitetom streaminga kod kuće. Ali to je također korisna informacija za davatelje internetskih usluga, rekao je Feamster, koji svojim klijentima mogu bolje pomoći u pronalaženju stvarnog uzroka nezadovoljavajuće učinkovitosti umjesto da samo preporučuju bržu uslugu.

“Sve što učinimo na taj način može pomoći i u osnovi baciti više svjetla na to pitanje kod potrošača, također u konačnici može pomoći radu same mreže”, rekao je Feamster. “Znači, nekako ide u oba smjera.”

Poput projekta Wall Street Journala, web hosting i mnoga od ovih istraživačkih područja i pitanja politike zahtijevaju stvaranje novog softvera i sustava koji mogu prikupljati podatke i mjeriti performanse u stvarnom svijetu. Iz fokusa svoje nove uloge u Centru za podatke i računarstvo, Feamster ovaj projekt vidi kao početak za što se nada da će biti više posla na raskrižju podataka o znanosti, javne politike i istraživačkog novinarstva.

TechXplore

Podijeli
Bitinfo
hrHR