Tim
Postanite dio BITINFO tima
Robot

Novo istraživanje pokazalo je da roboti mogu potaknuti ljude na veće rizike u simuliranom scenariju kockanja nego što bi to učinili da nema ničega što bi utjecalo na njihovo ponašanje. Povećanje našeg razumijevanja mogu li roboti utjecati na preuzimanje rizika moglo bi imati jasne etičke, praktične i političke implikacije, koje je ova studija pokušala istražiti.

Dr. Yaniv Hanoch, izvanredni profesor za upravljanje rizikom sa Sveučilišta u Southamptonu koji je vodio studiju, objasnio je: “Znamo da pritisak vršnjaka može dovesti do većeg rizičnog ponašanja. Sa sve većim opsegom interakcije između ljudi i tehnologije, i na mreži i fizički, presudno je da razumijemo više mogu li strojevi imati sličan utjecaj.”

U ovom istraživanju, objavljenom u časopisu Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, sudjelovalo je 180 studenata preddiplomskih studija koji su preuzeli Balon Analogue Risk Task (BART), izrada web stranica koja traži od sudionika da pritisnu razmaknicu na tipkovnici kako bi napuhali balon prikazan na zaslon. Svakim pritiskom razmaknice balon se malo napuhuje, a 1 peni se dodaje igračevoj “privremenoj novčanoj banci”. Baloni mogu eksplodirati slučajno, što znači da igrač gubi novac koji je za taj balon osvojio i ima mogućnost “unovčiti” prije nego što se to dogodi i prijeći na sljedeći balon.

Trećina sudionika samostalno je polagala test u sobi (kontrolna skupina), trećina je polagala test zajedno s robotom koji im je davao samo upute, ali je ostatak vremena šutio i konačno, eksperimentalno grupa, položila test s robotom pružajući upute, kao i govoreći ohrabrujuće izjave poput “zašto ste prestali pumpati?”

Rezultati su pokazali da je skupina koju je robot ohrabrio više riskirala, puhajući svoje balone znatno češće nego oni u ostalim skupinama. Također su ukupno zaradili više novca. Nije bilo značajne razlike u ponašanju učenika praćenih tihim robotom i onih bez robota.

Dr. Hanoch je rekao: “Vidjeli smo kako sudionici u kontrolnom stanju smanjuju svoje rizično ponašanje nakon eksplozije balona, ​​dok su oni u eksperimentalnom stanju nastavili riskirati kao i prije. Dakle, dobivajući izravnu poticaj od robota za promicanje rizika činilo se da nadjačava izravna iskustva i instinkte sudionika.”

Istraživač sada vjeruje da su potrebne daljnje studije kako bi se utvrdilo hoće li slični rezultati proizaći iz interakcije čovjeka s drugim sustavima umjetne inteligencije (AI), poput digitalnih pomoćnika ili avatara web dizajn.

Doktor Hanoch zaključio je: “Velikim širenjem AI tehnologije i njenim interakcijama s ljudima, ovo je područje koje zahtijeva hitnu pozornost istraživačke zajednice.”

“S jedne strane, naši bi rezultati mogli pokrenuti alarme oko izgleda da roboti nanose štetu povećavanjem rizičnog ponašanja. S druge strane, naši podaci ukazuju na mogućnost upotrebe robota i AI u preventivnim programima, poput kampanja protiv pušenja u školama i s teško dostupnim stanovništvom, poput ovisnika.”

ScienceDaily

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR