Tim
Postanite dio BITINFO tima
Web Hosting

Inženjeri su razvili metalne oznake koje se mogu pričvrstiti na svakodnevne predmete i pretvoriti ih u “pametne” uređaje.

Metalne oznake izrađene su od uzoraka bakrene folije otisnute na tanke, fleksibilne, papirne podloge i izrađene su tako da odražavaju WiFi signale. Oznake djeluju uglavnom kao “ogledala” koja odražavaju radio signale s WiFi usmjerivača. Kada korisnik prstom dodiruje ogledala, ometa reflektirane WiFi signale na takav način da ih WiFi detektor može prepoznati daljinski, poput pametnog telefona.

Oznake se mogu pričvrstiti na obične objekte koje ljudi dodiruju i koriste svakodnevno, poput boca, zidova ili vrata. Ovi obični objekti u biti postaju pametni, povezani uređaji koji mogu signalizirati WiFi uređaju kad ih god korisnik dodirne. Oznake se također mogu oblikovati u tanke tipkovnice ili pametne kućne kontrolne ploče koje se mogu koristiti za daljinsko upravljanje zvučnicima s WiFi priključkom, pametnim svjetlima i drugim uređajima.

“Naša je vizija proširiti Internet stvari kako bi se nadmašilo povezivanje samo preko pametnih telefona, smartwatchova i drugih high-end uređaja”, rekao je glavni autor Xinyu Zhang, profesor elektrotehnike i računarstva na UC San Diego Jacobs School of Engineering i član Centra za bežične komunikacije u UC San Diegu. “Razvijaju se niskobudžetni senzori za ispis bez baterija i bez čipova koji mogu uključivati ​​svakodnevne predmete kao dio Interneta stvari.”

Zhangov tim naziva tehnologiju “LiveTag”. Ove metalne oznake osmišljene su tako da odražavaju samo određene signale unutar WiFi frekvencijskog raspona. Promjenom vrste materijala izrade i uzorka u kojem su ispisani, istraživači mogu redizajnirati oznake kako bi odražavali Bluetooth, LTE ili mobilne signale.

Oznake nemaju baterije, silikonske čipove ili bilo kakve diskretne elektroničke komponente pa im nije potrebno nikakvo održavanje – nema zamjene baterija, nema popravaka.

Tim je predstavio svoj rad na nedavnom simpoziju USENIX o konferenciji za dizajn i implementaciju umreženih sustava.
Izvor: ScienceDaily

Podijeli
Bitinfo
hrHR