Tim
Postanite dio BITINFO tima
Internet stranica

Tisuće kilometara pokopanog svjetlovodnog kabela u gusto naseljenim obalnim područjima Sjedinjenih Država uskoro bi moglo poplaviti dižeće more, prema novoj studiji istraživača na Sveučilištu Wisconsin-Madison i Sveučilištu u Oregonu.

Studija koja je predstavljena u srpnju 2018. na sastanku istraživača internetskih mreža, prikazuje kritičnu komunikacijsku infrastrukturu koja bi mogla potopiti rastući morski otok u roku od 15 godina, prema najvišem autoru studije, Paulu Barfordu, profesoru na UW-Madisonu.

“Većina štete koja će se izvršiti u narednih 100 godina bit će učinjena prije nego kasnije”, kaže Barford, autoritet na “fizičkom internetu” – zakopani svjetlovodni kabeli, podatkovni centri, razmjene prometa i završne točke su središta živaca, arterije i čvorišta velike globalne informacijske mreže.

Studija provedena s Barfordovim bivšim studentom Ramakrishnanom Durairajanom, sada na Sveučilištu u Oregonu i Carol Barford, koja upravlja UW-Madisonovim Centrom za održivost u globalnom okružju, prva je procjena rizika od klimatskih promjena na internet. Predlaže da će do 2033. godine više od 5.000 km pokopanog svjetlovodnog kanala biti podvodni, a više od 1.100 prometnih čvorišta će biti okružene vodom. Najugroženije američke gradove, prema izvještaju, su New York, Miami i Seattle, no učinci ne bi bili ograničeni na ta područja i neprestano će se mreškati preko interneta, kaže Barford, potencijalno ometajući globalne komunikacije.

Istraživanje je obuhvatilo podatke iz internetskog atlasa, sveobuhvatnu globalnu mapu fizičke strukture interneta i projekcije udara razine mora iz Nacionalne oceanografske i atmosferske uprave (NOAA). Studija koja je samo procjenjivala rizik za infrastrukturu u Sjedinjenim Američkim Državama bila je danas podijeljena s akademskim i industrijskim istraživačima na radionici za primijenjenu mrežnu istragu, sastanku Udruge za računalne strojeve, Internet društvo i Instituta za elektrotehničke i elektroničke inženjere.

Velik dio ove infrastrukture je pokopan i prati dugogodišnja prava puta, tipično paralelno s autocestama i obalama, kaže Barford. “Kad je izgrađena prije 20-25 godina, nije bilo razmišljanja o klimatskim promjenama”.

Mnogi rizični vodovi već su blizu razine mora i tek neznatno porast razine oceana zbog otapanja polarnog leda i toplinske ekspanzije, budući da će klimatske zagrijavanje biti potrebne za otkrivanje zakopanih svjetlovodnih kabela u morsku vodu. Savjeti o problemima koji dolaze, kaže Barford, mogu se vidjeti u katastrofalnim olujnim valovima i poplavama koje su pratile uragane Sandy i Katrina.

Zakopani svjetlovodni kabeli su dizajnirani da budu otporni na vodu, ali za razliku od brodskih kabela koji prenose podatke s kontinenta na kontinent ispod oceana, oni nisu vodootporni.

Rizik za fizički internet, kaže Barford, povezan je s velikim centrima stanovništva koji postoje na obalama, koji također imaju tendenciju da budu ista mjesta gdje preuranjeni brodski kabeli koji podupiru globalne komunikacijske mreže dolaze na kopnu. “Točke za slijetanje će sve biti podvodne u kratkom vremenu”, napominje.

Štoviše, velik dio podataka koji prolazi kroz internet (web stranice, email, aplikacije…) sklon je konvergiranju na mali broj svjetlovodnih niti koji vode do velikih populacijskih centara poput New Yorka, jednog od ranjivijih gradova identificiranih u studiji.

Utjecaj ublažavanja, kao što su zidovi mora, prema studiji, teško je predvidjeti. “Prvi instinkt će biti otvrdnuti infrastrukturu”, kaže Barford. “Ali čuvanje mora u zaljevu je teško. Možemo vjerojatno kupiti malo vremena, ali dugoročno to neće biti učinkovito.”

Pored gledanja na rizik lokalne i dugotrajne infrastrukture u obalnim područjima nacije, studija je ispitala rizik za zakopanu imovinu pojedinih pružatelja internetskih usluga. Mreže CenturyLink, Inteliquent i AT & T postavljene su na najviši rizik.

Nalazi studije, tvrdi računalni znanstvenik Wisconsin, služe kao obavijesti industriji i vladi. “Ovo je poziv na buđenje. Moramo razmišljati o tome kako riješiti ovaj problem.”

Izvor: ScienceDaily

Podijeli
Bitinfo
hrHR