Tim
Postanite dio BITINFO tima
nokia

Nokia i Vodafone najavili su uspješno ispitivanje nove tehnologije pasivne optičke mreže (PON) sposobne pružiti brzine do rekordnih 100 gigabita u sekundi na jednoj valnoj duljini 10 puta bržoj od najnaprednijih mreža dostupnih danas. Ovo označava najnoviju industriju u pristupu optičkim vlaknima za Nokiju, nakon otkrića u 10G PON-u, univerzalnom PON-u i 25G PON-u.

Pokus, koji se prošlog tjedna održao u laboratoriju Eschborn u Vodafoneu u Njemačkoj, najnovija je prekretnica u dugogodišnjoj suradnji Vodafona i Nokie u ubrzavanju potencijala širokopojasnih vlakana. Potražnja za širokopojasnom povezivošću nastavlja eksponencijalno rasti u pogledu vrsta usluga, broja povezanih uređaja i potrošene propusnosti. Bitno je da buduće mreže fiksnog pristupa imaju kapacitet da apsorbiraju ovaj rast.

Da bi isporučio 100 Gb/s na jednoj valnoj duljini, Nokia Bell Labs iskoristio je isplativu 25G optiku u kombinaciji s najmodernijim tehnikama digitalne obrade signala (DSP). Optika klase 25G temelji se na zrelom eko ​​sustavu i dostupna je danas. Ići dalje od 25G zahtijeva napredne DSP mogućnosti pokazane u ovom suđenju. Jednom kada se usvoji ovaj DSP, koraci do 50G i 100G su jednostavni i mogli bi biti komercijalno dostupni u drugoj polovici desetljeća.

Prototip Nokia Bell Labs 100G PON prva je primjena fleksibilne brzine prijenosa u mreži PON na svijetu. Fleksibilni prijenos brzine funkcionira grupiranjem optičkih modema (ONU) koji pokazuju slične karakteristike fizičke mreže (npr. Gubitak ili disperzija) i čini prijenos podataka učinkovitijim. Korištenje fleksibilne brzine prijenosa rezultira nižim kašnjenjem na PON-u i smanjuje potrošnju energije na pola – dvije ključne karakteristike za optičke mreže koje imaju brzo rastuću ulogu u masovnoj isporuci fiksnih i mobilnih širokopojasnih usluga.

Vodafone ima povijest pionirskih vrhunskih pristupnih tehnologija, kao prvi operater u Europi koji je isprobao TWDM-PON(Time wavelength division multiplexing PON), također s Nokijom. Operater ima najveću mogućnost pristupne mreže sljedeće generacije u Europi, pokrivajući 140 milijuna domova. Vodafoneova strategija je poticanje vlakana dublje do kupaca i evolucija do jedinstvene mreže utemeljene na optičkim vlaknima za pristup, agregaciju, povrat kablovskih čvorova i mobilni transport. Vodafone vidi 100G PON kao potencijalni način za stvaranje vrlo fleksibilnih i skalabilnih PON mreža koje će umanjiti rizik od budućih zagušenja u vršnim satima i omogućiti zgušnjavanje kabelskih i mobilnih mreža.

Gavin Young, koji je na čelu Vodafone-ovog Centra izvrsnosti za fiksni pristup, rekao je: “100G PON ima 40 puta veći kapacitet od današnjih GPON mreža i 10 puta veći od kapaciteta XGS-GPON, tako da će nam pomoći da držimo ispred krivulje potražnje. Uz ultra velike brzine, tehnologija podržava našu viziju visoko učinkovitih i prilagodljivih mreža sljedeće generacije. 100G PON omogućuje fleksibilne brzine i djeluje grupiranjem modema koristeći tehniku ​​sličnu onoj koju već koristimo u našim kabelskim mrežama, pa je tako iskustvo nam može pomoći da bolje procijenimo i iskoristimo ovu novu PON tehnologiju.”

Stefaan Vanhastel, glavni tehnološki direktor, Odjel za fiksne mreže u Nokiji, rekao je: “Nastavljamo potiskivati ​​potencijal optičkog pristupa tako da kapacitet ostaje ispred neumoljive potražnje povezanog svijeta. 2020. godine pokrenuli smo prvo komercijalno 25G PON rješenje. Sada nam je drago što smo pokazali najmoderniju tehnologiju 100G zajedno s Vodafonom. Ova dostignuća u brzini pretvaraju postojeću mrežu od vlakana do kuće u mrežu vlakana koja može povezati domove, tvrtke i udaljene kabelske čvorove i 5G malih stanica.”

Peter Vetter, voditelj istraživanja i pristupa uređajima, izrada web stranica Nokia Bell Labs, rekao je: “Nokia Bell Labs usredotočen je na isporuku inovativnih tehnologija potrebnih za fleksibilne, prilagodljive mreže budućnosti. Optičke inovacije koje je pionirala Nokia Bell Labs, poput oblikovanja, su naširoko prihvaćena u industriji. Po prvi puta pokazujemo jedinstvenu sposobnost fleksibilne brzine koja omogućuje optimizaciju kapaciteta ovisno o gubicima veze i jeftinim optičkim komponentama u optičkoj mreži. Vjerujemo da će vlakna igrati ključnu ulogu u 5G i 6G, i zato smo zaista uzbuđeni zbog demonstracije 100G PON i njegovog potencijala u stvaranju budućnosti širokopojasnog optičkog vlakna.”

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR