Tim
Postanite dio BITINFO tima
huawei

Kineski tehnološki div Huawei u ranim je pregovorima o prodaji svojih marki pametnih telefona serije P i Mate, navodi Reuters. Citirao je dvoje ljudi koji izravno imaju saznanje o tom pitanju, koji su rekli da je tvrtka u pregovorima s konzorcijem šangajskih investicijskih tvrtki koje podržava Vlada.

Reuters je izjavio da su razgovori započeli prošlog rujna, malo prije nego što je Huawei u studenom potvrdio da prodaje svoju budžetsku telefonsku marku Honor. Prema izvješću, tvrtka još nije donijela konačnu odluku hoće li definitivno prodavati marke telefona.

Glasnogovornik Huaweija demantirao je izvještaje, rekavši u izjavi: “Huawei je saznao da kruže neutemeljene glasine u vezi s mogućom prodajom naših vodećih marki pametnih telefona. Ove glasine uopće nisu zaslužne. Huawei nema takav plan. Mi ostajemo u potpunosti predan našem poslu s pametnim telefonima i nastavit će pružati vodeće svjetske proizvode i iskustva za potrošače širom svijeta.”

Serije Mate i P su Huaweijevi najprodavaniji modeli telefona i pokazali su se popularnima ne samo u Kini, već i širom svijeta. Njihovom prodajom vidjelo bi se kako tvrtka uopće izlazi s tržišta vrhunskih telefona.

Ovaj potez uslijedio bi nakon eskalirajućeg pritiska SAD-a, koji je tijekom posljednjih nekoliko godina spriječio da se Huawei telefoni široko prodaju u zemlji. Sankcije koje su nametnule SAD također znače da se od kraja 2019. Huawei telefoni više ne isporučuju s Googleovim uslugama, uključujući trgovinu aplikacija Google Play.

Unatoč sankcijama, tvrtka je nastavila napredovati izvan SAD-a. Huawei je nakratko bio prvi proizvođač telefona prošle godine, prije nego što je izgubio tržišni udio od Samsunga i vratio se na drugo mjesto do kraja trećeg tromjesečja, prema IDC-u.

No, ograničenja na Huawei da kupuje komponente proizvedene u SAD-u znače da tvrtka mora prestati proizvoditi Kirin čipsete vlastite marke koji napajaju njegove telefone. Smatra se da će Huawei negdje ove godine vjerojatno ostati bez zaliha Kirin čipova.

Mnoge sankcije izrečene Huaweiju naredila je administracija Donalda Trumpa, koja je Huawei smatrala sigurnosnom prijetnjom zbog svojih veza s kineskom vladom – nešto što je tvrtka dosljedno negirala. Ali čak i s novim predsjednikom u Bijeloj kući, ne postoji jamstvo za tvrtku da će SAD promijeniti stav.

cnet

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR