Tim
Postanite dio BITINFO tima
Google Assistant

Virtualni asistenti su sjajni kad vas mogu razumjeti. Stoga traženje Google Asistenta da nazove prijatelja ili pošalje poruku članu obitelji jedinstvenog imena može biti frustrirajuće.

“Razumijevanje govornog jezika teško je jer je toliko kontekstualan i toliko se razlikuje od osobe do osobe”, kaže Yury Pinsky, direktor upravljanja proizvodima u Googleu. “A imena mogu izazvati zaplitanje na drugim jezicima – na primjer, neka imena koja se pišu isto izgovaraju se različito.

“Upravo zbog ove vrste složenosti teško je razumjeti način na koji govorimo”, napisao je Pinsky u blogu. “Ovo je nešto na čemu radimo s Asistentom i moramo podijeliti nekoliko novih poboljšanja.”

Nova značajka, koja se sada izvodi na engleskom jeziku, omogućava korisnicima da nauče Google Asistenta da izgovara i prepoznaje imena kontakata na način na koji ih izgovarate. AI sluša i uči ne zadržavajući snimku vašeg glasa.

Jedna od velikih radosti posjedovanja pametnog zvučnika je postavljanje odbrojavanja, ali postavljanje više odbrojavača istovremeno može zbuniti virtualnog asistenta i vas. “Možda ćete prevrtati i zaustaviti se u sredini rečenice kako biste ispravili koliko dugo treba biti postavljen tajmer, ili možda ne upotrebljavate potpuno istu frazu da biste ga poništili kao što ste to učinili”, navodi se u blogu. “Kao i u svakom razgovoru, web dizajn kontekst je važan i Asistent mora biti dovoljno fleksibilan da shvati na što mislite kad tražite pomoć.”

Imajući to na umu, Google je obnovio Asistentove modele razumijevanja prirodnog jezika (NLU) kako bi preciznije prepoznavao kontekst i bolje slijedio naredbe. Tako virtualni asistent sada može odgovoriti “gotovo 100% točno” na alarme i zadatke odbrojavanja. Ažuriranja su dostupna za Googleove pametne zvučnike na engleskom u SAD-u, a proširit će se na telefone i pametne zaslone “uskoro”.

Dodatne nadogradnje strojnog učenja također pomažu poboljšati kvalitetu razgovora. Oslanjajući se na prethodne interakcije i razumijevajući što je trenutno na zaslonu, Asistent može odgovoriti na sljedeća pitanja kako bi stvorio prirodan dijaloški okvir.

“Puno je posla”, priznao je Pinsky. “I radujemo se što ćemo nastaviti napredovati u razgovornim sposobnostima AI-a dok idemo prema prirodnijim, fluidnijim glasovnim interakcijama koje uistinu čine svakodnevicu malo lakšom.”

PC mag

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR