Tim
Postanite dio BITINFO tima
seo optimizacija

Izdavač Apple kartice Goldman Sachs istražuje se zbog optužbi da njegov algoritam nudi veće kreditne limite muškarcima nego ženama.

Istraga o praksi kreditne kartice Goldman Sachs grupe započela je nakon što je tehnološki poduzetnik na twitteru objavio navodnu spolnu diskriminaciju u određivanju kreditnih limita za Appleovu novu kreditnu karticu.

U nizu tvitova u četvrtak, David Heinemeier Hansson kritizirao je Apple Card zbog toga što mu je dao kreditni limit 20 puta veći od kreditne vrijednosti njegove supruge, izvijestio je u subotu Bloomberg. Tvitovi su odmah postali viralni, čak je privukao komentar suosnivača Applea Stevea Wozniak, koji je rekao da ima slično iskustvo.

Njujorško Ministarstvo financijskih poslova potvrdilo je da se vodi istraga.

“Odjel će provoditi istragu kako bi utvrdio je li zakon u New Yorku kršen i osigurao da se svi potrošači jednako tretiraju bez obzira na spol”, rekla je za Bloomberg Linda Lacewell, nadzornica njujorškog Ministarstva financijskih poslova. “Svaki algoritam, koji namjerno ili ne rezultira diskriminatornim postupanjem sa ženama ili bilo kojom drugom zaštićenom skupinom ljudi, krši njujorški zakon.”

Goldman Sachs negirao je da je spol uključen u bilo kakve odluke o kreditnim limitima web dizajn, rekavši da se računi temelje na pojedincu i specifičnoj kreditnoj povijesti te osobe.

“Kao i kod bilo koje druge pojedinačne kreditne kartice, i vaša prijava procjenjuje se neovisno. Proučavamo dohodak pojedinca i njegovu kreditnu sposobnost, što uključuje čimbenike poput osobnih kreditnih rezultata, koliko duga i kako taj dug upravlja,” izjavio je Goldman Sachs. “Na temelju tih faktora moguće je da dva člana obitelji dobiju značajno različite kreditne odluke.”

Apple karticu, lansiranu u kolovozu, podržavaju Mastercard i Goldman Sachs, a potrošačima omogućuje plaćanje robe i usluga putem interneta i u trgovinama. Apple kartica se razlikuje od Apple Paya, ali temelji se na toj značajci – to je mobilni platni sustav zasnovan na vašoj postojećoj kreditnoj kartici koju Apple ima od 2014. godine.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

cnet

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR