Tim
Postanite dio BITINFO tima
web dizajn

U pokušaju da potakne razvojne programere da njihove web stranice ubrzaju vrijeme odziva, Google možda počme označavati one koje se sporo učitavaju.

“U budućnosti će Chrome prepoznati web stranice koje se obično učitavaju brzo ili sporo za korisnike s jasnim oznakama”, napisao je trojac Chrome razvojnih programera – Addy Osmani, Ben Greenstein i Bryan McQuade – na blogu Chromium. “Ovo može imati nekoliko oblika i planiramo eksperimentirati s različitim opcijama kako bismo utvrdili koja pruža najviše vrijednosti našim korisnicima.”

Prema Osmaniju, Greensteinu i McQuadeu, Chrome će uočiti stranice koje su “izrađene na način koji ih uglavnom usporava, gledajući povijesne latencije”. Na primjer, stranice mogu primati poruke kako se ona formira, upozoravajući korisnike koji čekaju da se „obično učitava sporo“. Vjerojatno bi to korisnicima pružilo šansu da napuste predviđeno odredište, ili za strpljive da čekaju. Brze web stranice mogu se označiti trakom napretka u boji – Google je predložio zelenu – da bi “nagradio web stranice koje pružaju brzo iskustvo”.

Trojica inženjera rekli su da će se potez za označavanje sporih i brzih stranica odvijati u “postupnim koracima”, a njihove će se definicije “zasnivati ​​na sve strožim kriterijima”.

Googleovo obrazloženje za trud? “Konstantno radimo na tome da korisnicima pružimo trenutno iskustvo dok pregledavaju web”, napisali su Osmani, Greenstein i McQuade.

Ipak, to se neće odnositi na Chrome, jer je to više Googleova inicijativa. Ako Google to riješi, Chrome neće postati brži (ili sporiji). Umjesto toga, to je način odvraćanja kritike. Kad se korisnici nađu na sporoj stranici, bilo koji preglednik dobiva prvu osudu (Neki se mogu zapitati je li njihova brzina mreže iznenada oslabila). Ističući kako Web stranica X “obično se polako učitava”, Google prebacuje bilo kakvu krivnju s Chromea.

Naravno, zbog Chromove dominacije na području korištenja preglednika – prošlog je mjeseca ono činilo 67,4% globalne aktivnosti preglednika, po broju analitičkog dobavljača Net Applications – kako bi se web stranice pritiskale da postanu objektivno brže. U skladu s tim, Osmani, Greenstein i McQuade ponudili su dizajnerima i programerima web stranica nekoliko savjeta, uključujući i pokazivače na alate za mjerenje performansi web stranica.

Google je napravio karijeru od pritiska na web da usvoji svoje “savjete”, povećavajući popularnost Chromea kako bi dobio svoj put, bilo da je to značilo prelazak na HTTPS ili produljenje životnog vijeka starijih OS-ova, kao što je Windows XP, podržavajući ih dugo nakon što su ih vlastiti proizvođači odbacili.

Chrome je najavio ovaj projekt na samitu Chrome Dev, ali ni Google ni trojac koji je napisao blog nisu nagovijestili raspored uključivanja sporog i brzog označavanja stranica u pregledniku.

COMPUTERWORLD

Podijeli
Bitinfo
hrHR