Tim
Postanite dio BITINFO tima
izrada web stranica

Manipuliranjem napona Intelovih procesora koji koriste Software Guard Extensions (SGX), napadači mogu iz memorije izvući osjetljive podatke, uključujući i RSA ključeve za enkripciju, koristeći Plundervolt-ovu ranjivost.

Nedokumentirana značajka u Intelovim procesorima omogućava napadačima da manipuliraju naponom Intelovih procesora kako bi kontrolirano pokrenuli računske greške. To se može koristiti za pobijanje sigurnosnih jamstava Intel SGX-ovog pouzdanog okruženja izvršenja, što je namijenjeno zaštiti kriptografske tajne i izoliranju izvršenja osjetljivog koda u memoriji.

Intel Software Guard Extensions tehnologija je prisutna u modernim Intelovim CPU-ima koji omogućuju korisnicima postavljanje takozvanih enklava u kojima CPU šifrira dio memorije i ne dozvoljava nikakvim programima osim onima koji rade u enklavi da joj pristupe.

Poput većine pouzdanih izvršnih okruženja, Intel SGX je rješenje dizajnirano za zaštitu podataka tijekom uporabe u memoriji programa, čak i ako napadači dobivaju povlašteni pristup operativnom sustavu ili hipervizoru u slučaju virtualiziranog okruženja. Posebno je korisno za zaštitu kriptografskih operacija i ključeva na javnoj infrastrukturi oblaka. Na primjer, to je jedna od glavnih komponenti koje napajaju Microsoft Azure za povjerljivo računanje.

Tim akademskih istraživača sa Sveučilišta u Birminghamu u Velikoj Britaniji, Tehnološkog univerziteta Graz u Austriji i KU Leuven u Belgiji razvio je novi napad ubrizgavanja kvarova Plundervolt koji može ugroziti tajne Intel SGX, kao i potencijalno pokrenuti pogreške u memoriji u programima koji nemaju takve pogreške u kodu.

Napadi ubrizgavanja pogrešaka nisu novost. Oni uključuju manipuliranje normalnim radnim uvjetima sustava kako bi otkrili neočekivane pogreške. U području kriptoanalize, takvi napadi korišteni su kao kanal za zaključivanje informacija o unutarnjem stanju kriptografskih sustava i za vraćanje kriptografskih ključeva manipuliranjem naponom CPU-a, unutarnjim satom i drugim uvjetima okoline. Tehnika je poznata kao diferencijalna analiza grešaka.

Plundervolt je u tom pogledu sličan, ali umjesto da koristi fizičku manipulaciju, on koristi značajku dinamičkog skaliranja napona koju već imaju Intelovi procesori i koja se može aktivirati iz softvera kroz poseban model Specific Register (MSR). Ovo nedokumentirano softversko sučelje prisutno je jer moderni procesori automatski podešavaju svoju radnu frekvenciju, a samim tim i napajanje, ovisno o radnom opterećenju kako bi ograničili potrošnju električne energije i grijanje.

Plundervolt utječe na sve procesore sa Intel Core omogućenim SGX-om počevši od Skylake generacije. Prethodne generacije Intel Core procesora također imaju podnaponsko sučelje, ali ne predstavlja prijetnju izvan SGX konteksta.

ITWORLD

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR