Tim
Become a BITINFO team member
izrada web shopa

Istraživači su otkrili još jednu vrhunsku upotrebu 3D ispisa – stvaranje optičkih predoblika na siliciju za izradu vlakana, pojednostavljivanje njihove proizvodnje i značajno smanjenje troškova proizvodnje.

Optička vlakna, naravno, imaju mnogo koristi, uključujući samu infrastrukturu ultra brzog interneta. Dakle, bilo kakva ušteda koja bi se mogla ostvariti na strani proizvodnje pomoći će u razvijanju brzih veza, a nadamo se i cijena istih kada je u pitanju potrošač.

Ovaj je konkretni projekt suradnja između istraživačkih timova sa više sveučilišta, uključujući Tehnološko sveučilište u Sydneyu, Sveučilište u New South Walesu, Harbin Engineering University i Yanshan University u Kini.

Kako izvještava The Engineer, John Canning, koji predvodi tim sa sjedištem u Sydneyju, komentirao je: „Website development, silikatnog optičkog vlakna uključuje naporan proces centrifugiranja cijevi, što zahtijeva da jezgre vlakana budu precizno centrirane.

“Uz proizvodnju aditiva, nema potrebe za centriranjem geometrije vlakana. To uklanja jedno od najvećih ograničenja u dizajnu vlakana i u velikoj mjeri smanjuje troškove proizvodnje vlakana.”

Stvarni postupak 3D ispisa koji se koristi poznat je kao projekcija izravnog svjetla i vrlo je inovativna i zahtjevna tehnika za ispisivanje stakla koja zahtijeva temperaturu veću od 1.900 °C.

Ovaj se postupak postiže korištenjem komercijalno dostupnog pisača, iako tehnika još uvijek nije usavršena. U prvom koraku proizvedena su vlakna koja su pretrpjela velike gubitke svjetlosnih karakteristika, ali su temeljni uzroci tih problema uklonjeni, a istraživači uspješno pronalaze načine rješavanja ovih problema.

Kao što Canning napominje, postupak bi se mogao primijeniti na čitav niz različitih optičkih komponenti, potencijalno zamjenjujući konvencionalnu proizvodnju optičkih vlakana. Uz već spomenute uštede vremena proizvodnje, ali i mnogo bolju ekonomičnost, nova metoda također bi bila sigurnija i zahtijevala bi manje troškove obuke web design.

Daljnje aplikacije mogle bi uključiti širenje upotrebe optičkih vlakana, koji su superiorni elektroničkim senzorima na više načina, uključujući dugotrajnost i opću trajnost, i naravno činjenicu da im nije potrebno napajanje.

techradar

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
en_USEN