Tim
Postanite dio BITINFO tima
Web domain

Chrome će sljedećeg mjeseca početi blokirati obavijesti s web stranica za koje Google vjeruje da zloupotrebljavaju ili zlouporabe privilegiju objavljivanja upozorenja.

Počevši s Chromeom 84 – koji bi trebao biti objavljen 14. srpnja – web stranice za koje Google smatra da će obavijesti namijeniti zavaravanju korisnika biti na crnoj listi. Obavijesti takvih web stranica vraćaju se na ono što je Google ranije definirao kao “Tiho korisničko sučelje”, a pojavit će se upozorenje proizvedeno od strane Chromea, koje korisniku kaže da ga web stranica možda pokušava natjerati da prihvati buduće obavijesti.

“Upozorenja o zlouporabama jedna su od glavnih pritužbi korisnika koje primamo u vezi s Chromom”, napisao je PJ McLachlan, Googleov menadžer proizvoda, na blogu tvrtke. McLachlan je tvrdio da veliki dio takvih obavijesti potječe “iz malog broja zloupotrebe”.

Prema McLachlanu, “zloupotreba” obavijesti uključuje dvije široke kategorije: “pitanja zahtjeva za dozvolu”, koja korisnike dovode u zabludu, obično omogućavaju daljnje obavijesti, i “pitanja s obavijestima”, još neugodnija upozorenja koja vrše phishing napade, vezu na zlonamjerni softver ili pokušaje lažiranja upozorenja sustava ili čak chat poruke online marketing.

U pregledniku Chrome 84 zaštita obavijesti o zloupotrebi preglednika utjecat će samo na nove “zahtjeve za dozvolom” s web stranica koje zlostavljaju, a ne na one korisnike koji su se prethodno nesvjesno složili. Web hosting Google može proširiti zaštitu protiv obavijesti na već prihvaćene obavijesti u budućnosti, rekao je McLachlan.

Web stranice koje Google utvrđuje da se bave zloupotrebom obavijesti e-poštom najmanje 30 dana prije nego što Chrome počne provoditi svoja nova pravila. U tom će prigodom web stranice imati priliku popraviti svoje načine i zatim ponovno predati zahtjev za ponovni pregled.

COMPUTERWORLD

Podijeli
Bitinfo
hrHR