Tim
Postanite dio BITINFO tima
umjetna inteligencija

Istraživači Kineske akademije znanosti i Gradskog sveučilišta u Hong Kongu osmislili su izum – DeepFaceDrawing – koji omogućava korisnicima stvaranje nevjerojatno stvarnih portreta unoseći labave, neprofesionalne, grubo crtane skice. DeepFaceDrawing ne zahtijeva umjetničke vještine i nikakvo iskustvo programiranja.

Program se oslanja na strojno učenje kako bi popunio prostore između osnovnih komponenti poput očiju, nosa i usta. Ogromna baza podataka o crtama lica pruža detaljne informacije o ispunjavanju i formule vjerojatnosti koje pomažu u određivanju vjerojatnosti umetanja različitih detalja.

Nedavno su postojale tehnologije koje su korisnicima nudile mogućnost izrade slika s rudimentarnih crteža, poput pix2pixHD, Lines2FacePhoto i iSketchNFill online marketing. Usporedba programa DeepFaceDrawing s tim programima otkriva ponekad zastrašujuće rezultate ostalih programa. Usporedbe pokazuju DeepFaceDrawing stojeću glavu i ramena iznad ostalih programa skiciranja.

Istraživači, pod vodstvom Shu-Yu Chena, objasnili su razliku između programa u izvješću koje je nedavno objavljeno na mreži:

„Najnovije tehnike dubokog prevođenja crteža u sliku omogućuju brzu generiranje slika lica iz slobodnih skica. Međutim, postojeća rješenja imaju tendenciju prekomjernog skiciranja, pa su za to potrebni profesionalne skice ili čak i rubne mape. Za rješavanje ovog problema naša je ključna ideja da implicitno modeliraju prostor oblika vjerodostojnih slika lica i sintetiziraju sliku lica u ovom prostoru kako bi se približila ulaznoj skici. “

“Naša metoda uglavnom koristi ulazne skice kao meka ograničenja”, navodi se u izvješću, “pa je u mogućnosti proizvesti visokokvalitetne slike lica čak i od grubih i/ili nepotpunih skica.”

Tim planira demonstrirati DeepFaceDrawing na ovogodišnjoj konferenciji za srpanj SIGGRAPH. Grupa, osnovana 1969, održava godišnje konferencije o najnovijim dostignućima u računalnoj grafici. Ovogodišnja će manifestacija, zbog COVID-19, biti virtualan web hosting.

DeepFaceDrawing ima očitu zabavu. Ali ima veliki potencijal za korištenje u policijskim mjestima gdje su brze, precizne skice osumnjičenih neprocjenjive vrijednosti. Sadrži potencijal za uporabu u aplikacijama za prepoznavanje lica, medicinskim postupcima i u obrazovnom treningu.

Tim je rekao da će uskoro objaviti svoj kod.

Ovo istraživanje prati izvještaj prošlog tjedna kako su turski istraživači na Odjelu za računalno inženjerstvo Tehničkog sveučilišta u Istanbulu koristili duboke neuronske mreže kako bi precizno stvorili lica ljudi na temelju isključivo slika njihovih ušiju.

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR