Tim
Postanite dio BITINFO tima
Dron u zraku

Po prvi puta, autonomno leteći kvadrotor nadmašio je dva ljudska pilota u utrci dronova. Uspjeh se temelji na novom algoritmu koji su razvili istraživači sa Sveučilišta u Zürichu. Izračunava vremenski optimalne putanje koje u potpunosti uzimaju u obzir ograničenja dronova.

Da bi bili korisni, dronovi moraju biti brzi. Zbog svog ograničenog vijeka trajanja baterije moraju obaviti bilo koji zadatak koji imaju – traženje preživjelih na mjestu katastrofe, pregled zgrade, dostava tereta – u najkraćem mogućem roku. A to će možda morati učiniti prolazeći kroz niz putnih točaka poput prozora, soba ili određenih mjesta radi pregleda, usvajajući najbolju putanju i ispravno ubrzanje ili usporavanje u svakom segmentu.

Algoritam nadmašuje profesionalne pilote

Najbolji ljudski piloti bespilotnih letjelica to vrlo dobro rade i do sada su uvijek nadmašivali autonomne sustave u utrkama dronova. Sada je istraživačka skupina na Sveučilištu u Zürichu (UZH) stvorila algoritam koji može pronaći najbržu putanju za vođenje kvadrotora – bespilotne letjelice s četiri propelera – kroz niz putnih točaka u krugu. “Naš je dron pobijedio najbrži krug dva pilota svjetske klase na eksperimentalnoj trkaćoj stazi”, kaže Davide Scaramuzza, koji je na čelu Robotics and Perception Group na UZH, koji je financirao istraživanje.

“Novost algoritma je što je prvi koji generira vremenski optimalne putanje koje u potpunosti uzimaju u obzir ograničenja dronova”, kaže Scaramuzza. Prethodni radovi oslanjali su se na pojednostavljenja sistema kvadrotora ili opis puta leta, pa su stoga bila neoptimalni. “Ključna ideja je, umjesto da dodijeli dijelove putanje leta određenim putnim točkama, da naš algoritam samo govori dronu da prolazi kroz sve putne točke, ali ne i kako i kada to učiniti”, dodaje doktorand Philipp Foehn i prvi autor rada.

Vanjske kamere pružaju informacije o položaju u stvarnom vremenu

Istraživači su imali algoritam i dva ljudska pilota koji lete istim kvadrotorom kroz trkački krug. Upotrijebili su vanjske kamere za precizno bilježenje kretanja bespilotnih letjelica i – u slučaju autonomnog bespilotnog zrakoplova – za davanje informacija u stvarnom vremenu algoritmu o tome gdje je dron bio u bilo kojem trenutku. Kako bi osigurali poštenu usporedbu, ljudski piloti dobili su priliku trenirati na stazi prije utrke. Ali algoritam je pobijedio: svi su krugovi bili brži od ljudskih, a izvedba je bila konzistentnija. To ne čudi, jer jednom kad algoritam pronađe najbolju putanju, može ga puno puta vjerno reproducirati, za razliku od ljudskih pilota.

Prije komercijalnih aplikacija, algoritam će morati postati računalno manje zahtjevan, jer računalu treba vremena do sat vremena da izračuna vremenski optimalnu putanju bespilotne letjelice. Također, u ovom se trenutku bespilotna letjelica oslanja na vanjske kamere kako bi izračunala gdje je bila u bilo kojem trenutku. U budućem radu znanstvenici žele koristiti ugrađene kamere. Ali demonstracija pokazuje da autonomni dron u principu može letjeti brže od ljudskih pilota. “Ovaj algoritam može imati velike primjene u isporuci paketa s bespilotnim letjelicama, inspekciji, pretraživanju i spašavanju i još mnogo toga”, kaže Scaramuzza.

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR