Tim
Postanite dio BITINFO tima
Tvrtka Huawei

Kineski tehnološki div Huawei izjavio je da će sljedeći tjedan lansirati dugo očekivani novi operativni sustav za pametne telefone, dio sveobuhvatnog probijanja u softversku industriju usmjerenu na prevladavanje američkih sankcija i borbe protiv Googleovog Androida.

Huawei je najavio lansiranje svoje platforme HarmonyOS 2. lipnja u kratkoj objavi na društvenim mrežama, baš kad je izašao interni dopis u kojem je osnivač i izvršni direktor tvrtke Ren Zhengfei iznio planove za veliko ulaganje u softver.

76-godišnjak je uvjeravao da će “u softverskoj domeni SAD imati vrlo malo kontrole nad našim budućim razvojem, a mi imamo veliku autonomiju”.

Huaweijevi planovi najnoviji su znakovi radikalne transformacije tvrtke sa sjedištem u Shenzhenu, koja brzo prelazi u nove proizvodne linije za koje se smatra da su manje osjetljive na pritisak SAD-a i preusmjeravaju se na svoje glavno domaće tržište.

Donald Trump je 2018. pokrenuo agresivnu američku kampanju za izolaciju Huaweija dok je bio predsjednik, rekavši da bi njegovu mrežnu opremu instaliranu širom svijeta mogla koristiti kineska Komunistička partija za špijunažu ili sabotažu.

Najvećem svjetskom proizvođaču opreme za telekomunikacijsko umrežavanje zabranjeno je veliko američko tržište i odsječen je od globalnih lanaca opskrbe komponentama. Pristup Googleovom operativnom sustavu Android također je bio zabranjen, a Washington je vršio pritisak na saveznike da zabrane ili istrgnu Huaweijevu opremu iz njihovih telekomunikacijskih mreža.

Android rubnici zaprijetili su torpediranju Huaweijevog poslovanja s pametnim telefonima – koji je jednom bio u top tri svijeta, zajedno sa Samsungom i Appleom – prisiljavajući ga da stvori HarmonyOS.

Analitičari upozoravaju kako je stvaranje uspješnog novog mobilnog operativnog sustava izuzetno teško u svijetu u kojem su Android i iOS čvrsto ukorijenjeni, a lansiranje sljedeće srijede pažljivo će pratiti svijet tehnologije. Huawei nije dao daljnje detalje o lansiranju osim vremena.

Prelazak na softver razborit je za Huawei, koji ostaje godinama daleko od razvoja čipova potrebnih za vlastite uređaje, rekao je Marc Einstein, glavni analitičar u korporaciji IRT u Tokiju.

Vrijeme je također dobro jer će pojava 5G mreža u godinama koje dolaze radikalno promijeniti tehnološki krajolik, nudeći velike nove mogućnosti u umjetnoj inteligenciji, žičanim “pametnim gradovima”, inteligentnim vozilima i ostalim tehnološkim sferama.

“Neke od tih stvari još su vrlo, vrlo rani dani i još nema prave gorile na tržištu”, rekao je Einstein.

“Dakle, ima smisla ići u ovom smjeru.”

Huawei je već najavio u travnju da će surađivati ​​s kineskim proizvođačima automobila na razvoju inteligentnih vozila, nakon što je ranije predstavio poteze u korporativnom i cloud computingu. Rekavši da je “najbolja obrana dobar napad”, Renov memorandum istaknuo je ambiciozni plan za razvoj softvera koji “obuhvaća svijet”.

“Tvrtka ima dovoljno resursa da vas podrži, stoga slobodno hrabro ulažite materijale i ljudske resurse tijekom svog rada”, rekao je. No, priznao je da potezi SAD-a kojima Huawei uskraćuju pristup poluvodičima znače da je “objektivno govoreći, jedina domena u kojoj možemo duboko proširiti korijene softver”.

Dopis koji je AFP dostavljala rezimirao je razgovore u travnju između Rena i tehničkog osoblja. Ponudio je nekoliko specifičnosti o tome koje bi softverske proizvode Huawei mogao nastaviti – izrada web stranica.

Huaweijeva prodaja mobitela, zajedno s ukupnim rastom prihoda, oslabila je od prošle godine kad su američke sankcije počele ugristi. Tvrtka je prodala svoju Honor proračunsku marku pametnih telefona krajem prošle godine, jer je promiješala svoj asortiman proizvoda, ali obećala je da će zadržati vodeću marku mobilnih telefona.

Ali Einstein je upozorio da, iako će Huaweijeva veličina i stručnost to učiniti strašnim, uspjeh nije osiguran. Morat će se natjecati s domaćim tehnološkim gigantima poput Alibabe, Tencenta i Baidua, koji su se svi potrudili u softver i računarstvo u oblaku, a američke prepone s inozemstvom mogle bi umanjiti njegovu privlačnost na stranim tržištima, rekao je.

Kina i Huawei žestoko odbacuju američke sigurnosne navode, rekavši da nikada nisu pruženi dokazi.

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR