Tim
Postanite dio BITINFO tima
Purdue white boja

Ultra crni premazi i boje poput Vantablacka privukli su puno pažnje posljednjih godina. Ono što svijetu treba sada je da se ohladi, a nova bijela boja koju su razvili inženjeri sa sveučilišta Purdue mogla bi nam pomoći.

Boja odražava 95,5% sunčeve svjetlosti i “može održavati površine do 8 stupnjeva hladnijima od njihove okoline”, rekao je Purdue u izjavi ovog tjedna. To komercijalne bijele boje koje odražavaju toplinu nisu uspjele postići.

Istraživači su svoje rezultate objavili u časopisu Cell Reports Physical Science.

“Vaš se klima uređaj pokreće uglavnom zbog sunčeve svjetlosti koja zagrijava krov i zidove i čini unutrašnjost kuće toplijom. Ova boja u osnovi stvara besplatan klima uređaj odražavajući tu sunčevu svjetlost i umanjujući one dobitke topline iz vaše kuće” izjavio je koautor studije Joseph Peoples.

Razvoj boje bio je višegodišnji postupak koji je uključivao puno ispitivanja različitih formulacija boja. Tim je na kraju pogodio kalcijev karbonat (spoj koji se nalazi u kredi, vapnencu i školjkama) kao glavni sastojak.

Inženjeri su novu boju usporedili s komercijalnom bijelom bojom gledajući uzorke infracrvenom kamerom. Boja na kameri je bila ljubičasta, što pokazuje da ostaje hladnija na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Tim gleda u budućnost u kojoj bi se boja mogla nanositi na kuće, krovove, automobile, pa čak i na ceste. Mogla bi pomoći u smanjenju potražnje za klimatiziranim sustavima na zgradama.

“Boja ne bi samo slala toplinu s površine, već i od Zemlje u duboki svemir gdje toplina neograničeno putuje brzinom svjetlosti. Na taj način, toplina se ne zadržava u atmosferi i doprinosi globalnom zagrijavanju,” rekao je Purdue.

Ovaj je projekt novi ulazak u područje usmjereno na razvoj rashladnih materijala, premaza i boja. Pasivni film za hlađenje koji su stvorili istraživači sa Sveučilišta Colorado Boulder web dizajn izvodi se na sličan način kao i boja Purdue rasipajući toplinu i hladeći predmete ispod njega na ispod temperature okoline.

Tim također istražuje mogu li napraviti druge boje sa sličnim svojstvima hlađenja. Sada je za novu boju potrebno samo upadljivo ime poput Vantablacka.

cnet

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR