Tim
Postanite dio BITINFO tima
seo optimizacija

Google je pokrenuo internetski alat za provjeru hakirane lozinke, što je dio njegovih napora za aktiviranje sustava upozorenja u Chromeu. Nazvana “Provjera zaporke”, usluga pregledava kombinacije korisničkog imena i lozinke pohranjene u Chromeovom vlastitom upravitelju lozinki i izvještava o onim parovima za provjeru autentičnosti koji su bili izloženi u javno poznatim prodorima podataka.

Web hosting-inačicu možete pronaći na passwords.google.com, krovnom mjestu za korisnike Chromea koji pokreću preglednik nakon što su se prijavili sa svojim Google računom, a zatim ga koriste za sinkronizaciju podataka – uključujući lozinke – između primjeraka Chromea na različitim uređajima.

Nakon zahtjeva za provjerom zaporke, Google vraća rezultate Chromeu, organizirane u popisima računa oslanjajući se na već kompromitirane parove korisničkog imena i zaporke, račune za koje je korisnik ponovo koristio zaporku i račune na koje se oslanjaju na slabe lozinke.

Trenutačno nema ničega ugrađenog u Chromeu, barem stabilna konstrukcija; pokrenuta je samo vanjska internetska nadzorna ploča. No, kako je Google rekao prošlog mjeseca kada je objavio Chrome 77, planira ubaciti sustav upozorenja o hakiranoj lozinki u preglednik. Pojedinosti su tada izostale, iako je namjera bila jasna: Chrome će imati nešto slično onome što će Mozilla premijerno predstaviti za tri tjedna kada isporuči sljedeći Firefox.

Trenutno Windows verzija 78 Beta kao i manje pouzdani Chrome 79 Canary na Windows i macOS, sadrže sustav za provjeru zaporki. Za sada je skrivena iza postavke na zaslonu s tajnim opcijama.

Da biste ga uključili, upišite chrome://flags u adresnu traku, unesite lozinke u polje za pretraživanje, pronađite stavku Otkrivanje propuštanja lozinke, i s desne strane od toga na padajućem popisu odaberite Omogućeno. Na kraju, ponovo pokrenite Chrome.

Da biste provjerili je li sustav upozorenja aktivan, odaberite Postavke iz glavnog izbornika web dizajn, odaberite Lozinke pod Automatsko popunjavanje i potražite stavku Provjerite sigurnost zaporke. Prekidač udesno treba biti u položaju uključeno.

Kad korisnik unese korisničko ime + lozinku za koju je utvrđena povreda, Chrome bi trebao pojaviti upozorenje da je lozinka procurila i da je treba promijeniti.

COMPUTERWORLD

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR