Tim
Postanite dio BITINFO tima

Google je u srijedu priopćio da otvara Bard, konkurenta ChatGPT-u koji podržava Microsoft, u 180 zemalja dok proširuje korištenje umjetne inteligencije na svojoj platformi.

Rukovoditelji su na godišnjoj konferenciji Googleovih programera u Silicijskoj dolini rekli da će se generativna umjetna inteligencija također koristiti za nadogradnju vodeće tražilice tehnološkog diva.

“Već neko vrijeme primjenjujemo AI, s generativnom AI poduzimamo sljedeći korak”, rekao je izvršni direktor Googlea Sundar Pichai tisućama programera okupljenih na događaju.

“Reizaminiramo sve naše temeljne proizvode, uključujući pretraživanje”, rekao je.

Google se utrkuje da sustigne rivala Microsofta, koji je požurio integrirati moći slične ChatGPT-u u široku lepezu svojih proizvoda, uključujući tražilicu Bing.

Microsoft je krenuo s umjetnom inteligencijom unatoč strahovima o potencijalnoj prijetnji te tehnologije društvu, uključujući njezin utjecaj na širenje dezinformacija i može li čitave kategorije poslova učiniti zastarjelima.

Cathy Edwards iz Google Searcha rekla je da će novo iskustvo biti slično pretrazi koju “prepunjava” konverzacijski bot.

Drugi Googleovi rukovoditelji iznijeli su kako je generativna umjetna inteligencija utkana u Gmail, uređivanje fotografija, online radne alate i više.

Napori tvrtke u području umjetne inteligencije provodit će se na “hrabar i odgovoran” način, rekao je viši direktor proizvoda Jack Krawczyk tijekom brifinga.

Googleovo proširenje značilo je da je uklonio listu čekanja za Bard, dopuštajući korisnicima diljem svijeta da se njime bave na engleskom nakon mjeseci testiranja u SAD-u i Britaniji.

Bard će biti modificiran tako da podržava 40 jezika u narednim mjesecima, prema Krawczyku.

“Uzbuđeni smo što ćemo Bard staviti u ruke većeg broja ljudi”, rekao je Krawczyk.

“Prilično smo uzbuđeni kamo Bard ide.”

Google je također najavio “proširenja” preglednika koja će aplikacije i usluge kao što su Gmail i Maps prožeti AI značajkama.

Bard tehnologija omogućit će značajke kao što je ispunjavanje teksta za pomoć pri izradi e-poruka i predlaganje ideja za umjetnička djela pomnim pregledom slike dostupnih zaliha.

Google također dopušta partnerima da izgrade takva proširenja, uključujući jedno od Adobea koje će korisnicima omogućiti generiranje slika, rekao je Krawczyk.

Tehnički titan također je predstavio nove Pixel uređaje uključujući sklopivi pametni telefon od 1799 dolara sa savitljivim zaslonom koji je veličine tablet računala kada se otvori.

“Dobivate najbolje od oba svijeta”, rekao je viši potpredsjednik Googlea za uređaje Rick Osterloh o Foldu.

“To je moćan pametni telefon kada je praktičan i impresivan tablet kada vam je potreban.”

Google je također dodao novi tablet i jeftiniju verziju svog vodećeg pametnog telefona u liniju Pixela.

Rizična tehnologija?

Googleove najave stigle su tjedan dana nakon što je konkurentski Microsoft proširio javni pristup svojim programima generativne umjetne inteligencije, koje pokreću modeli koje je napravio OpenAI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT-a.

“Ovo bi mogao biti odlučujući trenutak u borbi protiv umjetne inteligencije u kojoj se Google i Microsoft bore oko tržišnog udjela”, rekao je Wedbushov analitičar Dan Ives u bilješci ulagačima.

Microsoftovo rano ulaganje u OpenAI dalo mu je prednost “u ovoj Igri prijestolja bitka za veliku tehnologiju s Googleom koji sada igra glavni način nadoknade”, dodao je analitičar.

Značajke poboljšane umjetnom inteligencijom Microsoftove tražilice Bing i internetskog preglednika Edge nedavno su postale dostupne svima.

Usluge su unaprijeđene mogućnošću rada sa slikama kao i tekstom, a Microsoft namjerava dodati video u mješavinu.

Unatoč uvođenju dviju najvećih svjetskih kompanija, rizici od umjetne inteligencije uključuju njezinu potencijalnu upotrebu za dezinformacije, s glasovnim klonovima, duboko lažnim videozapisima i uvjerljivim pisanim porukama.

Niz stručnjaka u ožujku je pozvao na pauzu u razvoju moćnih AI sustava kako bi se dalo vremena da se uvjeri da su sigurni.

Njihovo otvoreno pismo, koje je potpisalo više od 1000 ljudi, uključujući milijardera Elona Muska i suosnivača Applea Stevea Wozniaka, potaknula je generativna AI tehnologija tvrtke OpenAI koju podržava Microsoft.

Istaknuti računalni znanstvenik kojeg često nazivaju “kumom umjetne inteligencije” nedavno je dao otkaz na poslu u Googleu kako bi progovorio o opasnostima tehnologije.

Geoffrey Hinton, koji je stvorio neke od tehnologija na kojima se temelje AI sustavi, ustvrdio je da je egzistencijalna prijetnja AI “ozbiljna i bliska”.

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR