Tim
Postanite dio BITINFO tima
izrada web shopa

U nastojanju da još više zaštiti privatnost svojih korisnika na mreži, Firefox je započeo uvođenje šifriranog DNS-a putem HTTPS-a (DoH) prema zadanim postavkama za korisnike u SAD-u, a korisnici u drugim regijama također ga mogu uključiti u mrežnim postavkama.

Program će se nastaviti tijekom sljedećih nekoliko tjedana dok Mozilla radi na potvrđivanju da nisu otkriveni veći problemi kako američki Firefox korisnici počinju koristiti novi protokol.

Prije nešto više od dvije godine, tvrtka je započela raditi na ažuriranju i zaštiti jednog od najstarijih dijelova interneta – DNS-a (Domain Name System). DNS povezuje web poveznice na IP adrese i kada preglednici trebaju izvršiti DNS pretraživanje, nažalost to moraju učiniti bez šifriranja.

U objavi na blogu, bivši glavni inženjer tvrtke Mozilla, Patrick McManus objasnio je zašto pretraživanja DNS-a mogu ugroziti vašu privatnost na mreži.

„DNS potiče iz dana “ljubaznog” interneta, gdje je bilo normalno napraviti ovakav upit koristeći nekodirane protokole i poslati ih na bilo koji obližnji poslužitelj koji je tvrdio da može odgovoriti na njega. Ovaj pristup više nije pogodan za moderni Internet. Budući da ne postoji šifriranje, i drugi uređaji mogu prikupljati (ili čak blokirati ili mijenjati) ove podatke. DNS pretresi šalju se na poslužitelje koji mogu špijunirati povijest pregledavanja vaših web stranica, bez da vas informiraju ili objave pravila o tome što čine s tim informacijama.”

S obzirom da sada znamo da nešifrirani DNS nije samo ranjiv za špijuniranje, već ga iskorištavaju i kibernetički kriminalci, Mozilla radi na pomoći internetu da prebaci na sigurnije alternative.

Proizvođač Firefoxa sada vrši DNS pretrage u šifriranoj HTTPS vezi kako bi pomogao sakriti svoju povijest pregledavanja od napadača, kao i kako bi spriječio prikupljanje podataka od trećih strana. Otkad je Mozillin rad na DoH-u počeo, mnogi su drugi preglednici slijedili njihovu primjenu najavljujući vlastite planove za podršku DoH-u.

U ovom trenutku, DoH je prema zadanim postavkama Firefoxa omogućen samo u SAD-u. Međutim, ostali korisnici ga mogu omogućiti u mrežnim postavkama Firefoxa. Ova će promjena poslati vaše šifrirane DNS zahtjeve Cloudflareu, ali također imate mogućnost da odaberete NextDNS.

Mozilla planira omogućiti DoH-u u drugim regijama, a tvrtka također radi na dodavanju više DNS pružatelja kao pouzdanih poslužitelja u svoj program.

techradar

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
hrHR