Tim
Postanite dio BITINFO tima
izrada web stranica

Znanstvena fantastika: kontaktna leća koja zumira na vašu zapovijedi. No, znanstvenici sa kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su otišli korak naprijed i učinili ga stvarnošću. Stvorili su kontaktne leće kontrolirane pokretima očiju, koje mogu zumirati ako dvaput trepnete.

Kako je ovo moguće? Najjednostavnije rečeno, znanstvenici su mjerili elektrookulalogne signale koji nastaju kada oči prave određene pokrete (gore, dolje, lijevo, desno, treptaj, dvostruki treptaj) i stvorili su meku biomimetičku leću koja je izravno reagirala na te električne impulse. Ta leća je mogla promijeniti žarišnu duljinu, izrada web stranica ovisno o generiranim signalima.

Stoga bi leća mogla doslovno zumirati u treptaju oka. Nevjerojatno je da objektiv radi bez obzira na to može li korisnik vidjeti ili ne. Ne radi se o prizoru, već o električnoj energiji koju proizvode određeni pokreti.

Istraživači vjeruju da bi se ova inovacija mogla koristiti u vizualnim protezama, podesivim naočalama i daljinski upravljanoj robotici u budućnosti.

cnet

Podijeli
Bitinfo
hrHR