Tim
Postanite dio BITINFO tima
Tkanina

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su izumili novu tkaninu nalik na vunu koja mijenja oblik i može zapamtiti svoj izvorni oblik.

Objava na Harvardovoj web stranici koristi kosu kao metaforu u pokušaju pojašnjenja. Ako ispravite kosu – a kosa se nakvasi na kiši – na kraju se vraća u svoj izvorni oblik, bilo da je kovrčava ili valovita ili bilo kakava.

Istraživači sa School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) stvorili su vlaknasti materijal koji čini gotovo istu stvar. Ovaj novi materijal mogao bi se koristiti u odjeći kako bi se smanjio otpad u modnoj industriji. Primjer koji se koristi u članku s Harvarda: majica jedne veličine za sve koja se može automatski smanjiti ili proširiti kako bi odgovarala određenim mjerama osobe.

Tajna je keratin, protein koji se nalazi u kosi i noktima. Znanstvenici su uzeli keratin iz reciklirane vune i tiskali materijal 3D printerom u određene oblike. Gornji video prikazuje jedan keratinski list, 3D otisnut u origami zvijezdu, zgnječen i stavljen u vodu. Polako se pretvara natrag u nešto nalik svom izvornom obliku.

“To materijal čini pogodnim za širok spektar primjena, od tekstila do inženjerstva tkiva”, rekao je Luca Cera, bioinženjer s Harvarda i autor ovog rada online marketing.

“Ovim projektom pokazali smo da ne samo da možemo reciklirati vunu, već od reciklirane vune možemo izgraditi stvari koje nikada prije nisu bile zamišljene”, dodao je Kit Parker, viši autor na radu. “Implikacije na održivost prirodnih resursa su jasne. Pomoću recikliranog keratinskog proteina možemo učiniti jednako puno ili više od onoga što je dosad učinjeno striženjem životinja i time smanjiti utjecaj tekstila i modne industrije na okoliš”.

cnet

Podijeli
Bitinfo
hrHR