Tim
Postanite dio BITINFO tima
Web Hosting

Seagate i IBM najavili su partnerstvo o korištenju blockchain tehnologije za praćenje i autorizaciju hard diskova. Uz blockchain platformu koju IBM nudi i sigurnosnu tehnologiju od strane Seagatea, cilj partnerstva jest načiniti sustav koji onemogućava krađu hard diskova i time kompanije ili organizacije koje se na njih oslanjaju ostavlja zaštićenima.

Proizvođači rijetko nude detalje o svojim elektroničkim uređajima pa se krađe jako teško mogu dokazati, posebno kad se radi o zasebnim komponentama nekog većeg uređaja ili sustava. No, uz ovo partnerstvo to se mijenja jer blockchain bilježi svaki korak, sadrži kriptiranu bazu podataka i kompletnu arhitekturu pohrane podataka. Uz to, sve što se bilježi dijeli se između uključenih strana.

I dok je blockchain tehnologiju lakše izvesti u online svijetu, kod fizičkih uređaja kao što su diskovi, na njih će se postaviti senzori za otisak prsta i praćenje uređaja. Konkretnije, Seagate će nadopuniti IBM blockchain platformu s podacima baziranima na Seagate Secure Electronic ID (eID) u trenucima proizvodnje diskova. Istodobno, Seagateova tehnologija za kriptiranje stvarat će digitalne certifikate, koji će se pohraniti u blockchainu i biti u skladu s globalnim zakonima vezanima za privatnost.

Inače, IBM Blockchain baziran je na Hyperledger Fabric, koji je pak produkt Linux Foundationa, a ono što omogućava jest da developeri brže stvaraju i održavaju potpuno sigurne blockchain mreže unutar IBM Clouda. Uz to, poboljšan je s IBM LinuxONE, najsigurnijim Linuxovim serverom ikad.

Sama potreba IBM-a za blockchain tehologijom stigla je s krajem 2016. i implementirala se u ovoj godini iz razloga što kompanija ima više od 2,5 milijuna transakcija dnevno i na ovaj se način sve olakšava. Jer, blockchain je baza podataka podijeljena između svih čvorišta koja sudjeluju u sustavu zasnovanom na bitcoin protokolu. Potpuna kopija ove datoteke sadrži svaku transakciju ikada izvršenu i bilo tko može saznati koliko je bitcoinova bilo na nekoj adresi u bilo kojem periodu.

Izvor: ICT Business

Podijeli
Bitinfo
hrHR