Tim
Postanite dio BITINFO tima
izrada web stranica

“Ako još uvijek koristite Internet Explorer na svom računalu, prestanite.” To je prvenstveno poruka IT profesionalcima na blogu koji je objavio Microsoft, ali njihova poruka naposljetku dopire i do krajnjih korisnika.

Članak je nazvan “Opasnosti od korištenja Internet Explorera kao zadanog preglednika”, te se nastavlja s detaljima kako se pomoću ovog web preglednika stvara ono što je poznato kao “tehnički dug” unutar tvrtki. Tehnički dug prikuplja sve implicirane troškove dodatnog rada uzrokovanog odabirom lakših ili već postojećih tehnoloških rješenja, a ne usvajanjem modernih alata koji bi trebali duže vrijeme za provedbu, ali dugoročno bi riješili više problema.

Budući da većina web-razvojnih inženjera ne uzima u obzir Internet Explorer, osobe i tvrtke koje ga koriste kao preglednik za pristup modernim web stranicama, inherentno su u nedostatku. Određeni materijali ili značajke njima neće biti dostupne na modernim web stranicama putem Internet Explorera. Čak se i Chris Jackson iz Microsofta odnosi na Internet Explorer kao na “rješenje za kompatibilnost”, a ne kao pravi web preglednik u završnoj riječi svog članka. Isto tako ga tretira Microsoft već nekoliko godina, barem od predstavljanja Windowsa 10, ali očito daleko previše tvrtki još uvijek se oslanja na njega izrada web stranica.

Alternativa za Internet Explorer

Problem s Microsoftovim porukama koje se tiču ​​opasnosti korištenja Internet Explorera u 2019. je da alternativa koju je predstavio s pokretanjem sustava Windows 10, Edge, može dobro funkcionirati za većinu krajnjih korisnika, ali radi na različitim standardima od najpopularnijih preglednika danas, Googleovog Chromea, kao i drugih kao što je Mozilla Firefox.

Zato Microsoft napokon obnavlja svoj Edge preglednik tako što će biti baziran na Googleovom Chromiumu. To će učiniti preglednik kompatibilnijim s ostatkom interneta, ali kritičari kažu da će to također Googleu dati više kontrole u pogledu zajedničkih web standarda. Trenutno je nepoznato kada će se ta promjena primijeniti, ali nadolazeća nadogradnja za travanj 2019. se spominje kao mogućnost.

Techradar

Podijeli
Bitinfo
hrHR