Tim
Postanite dio BITINFO tima
izrada web stranica

Nedavni zastoji nekih od najvećih svjetskih tvrtki, uključujući O2 i Facebook, postavili su pitanja o tome kako je infrastruktura spremna nositi se s najnovijom tehnologijom. Samo zbog ispada O2, sustavi plaćanja su se smanjili, tehnologija parkiranja automobila nije radila, a transportni sustavi nisu uspjeli.

Iako se svake godine u tehnologiji događaju značajni pomaci, još uvijek se nalazimo daleko od nekih očekivanih tehnologija za koje se predviđalo da će imati učinka u 2018. godini možemo očekivati od 2019. godine.

AI će nastaviti rasti

Umjetna inteligencija (AI) nadilazi trikove obraćanja pažnje i utječe na sve, od HR procesa do mjerenja zaliha u maloprodaji. Ovo je mjesto gdje će najznačajniji razvoj biti napravljen 2019. Prema izvješću o stanju na radnom mjestu u 2019. godini, gotovo 30% poduzeća s 1.000 zaposlenih trenutno koristi sigurnosna rješenja koja koriste AI i očekuje se da će taj broj rasti više nego 60% do 2020.

Jedan od četiri IT profesionalca također vjeruje da će među novim tehnologijama AI imati najveći utjecaj na poslovanje. To bi moglo značiti sve od racionalizacije procesa do promjene načina na koji tvrtke zapošljavaju. Kao rezultat toga, možemo očekivati da će 2019. godine zaposleni i potrošači početi primjećivati utjecaj umjetne inteligencije tijekom svakodnevnih aktivnosti. To će vjerojatno značiti besprijekornije iskustvo za potrošače i zaposlenike u interakciji s organizacijom.

IoT uređaji će biti postavljeni na radno mjesto

Porast umjetne inteligencije također je doživio porast u usvajanju IoT uređaja kao što su glasovni asistenti, pa čak i mikrovalovi s amazonovog glasovnog asistenta “Alexa”. Iako je korištenje tih uređaja u kućanstvu raslo, u 2019. vjerojatnije je da će se proširiti na radno mjesto.

To, međutim, znači da se radi o upitnom poslovanju jer zvuči kao privlačna meta za cyber kriminal. Botovi kao što su Mirai predstavljaju svjetsku prijetnju IoT uređajima i ako se organizacije ne zaštite, moglo bi doći do ozbiljnih posljedica. Budući da 47% poslodavaca navodi cyber sigurnost kao najvažniju vještinu koju će tražiti 2019. godine, to pokazuje koliko će se raditi na sigurnosti u narednoj godini.

Email će zadržati nadmoć

Unatoč nekim tvrdnjama da će aplikacije za chat premašiti e-poštu, i dalje se smatraju dodatkom e-pošti, a ne kao zamjena. Samo 16% IT stručnjaka vjeruje da će suradničke aplikacije za chat zamijeniti e-poštu. Međutim, oni postaju sve popularniji. Microsoft Teams, na primjer, narasli su sa samo 3% od tvrtki koje su ga koristile u 2016. na 21% koje koriste platformu 2018. godine, što je značajno povećanje s obzirom na to da je Microsoft Teams na tržištu samo dvije godine.

Tehnologija u središtu pozornosti

Sveukupno, 2019. će biti godina kada se tehnologija gleda bliže nego ikad. Više nije samo o trend inovacijama, već i o regulaciji i načinu na koji se organizacije mogu zaštititi u cyber svijetu. Prijetnje dolaze brzo, a nezgoda u stilu Marriota može biti štetna za mnoge tvrtke. Nikada nije postojala jača potreba za novim tehnologijama kao što je AI i rad na načinima da se ona implementira izvan samo pružanja dobrog korisničkog iskustva.

Sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo relevantnu, pouzdanu i praktičnu tehnologiju koja dolazi u prvi plan jer ona revolucionira stvari koje su doista važne ljudima. Trikovi koji koriste tehnologije, kao što je Lexusov najnoviji oglas napravljen umjetnom inteligencijom, mogu biti odlični u promidžbi javnosti, ali kada nova tehnologija doista postane zanimljiva, ona mijenja ponašanje, poboljšava procese i pravi razliku u životima ljudi.

TechRadar

Podijeli
Bitinfo
hrHR