Tim
Postanite dio BITINFO tima
web dizajn

 

Teoretski, sve što trebate je sjajni novi ruter za bežične veze u vašem domu ili uredu. No u praksi će se vaš bežični prijem često susretati s problemima smetnji.

Smetnje mogu prouzrokovati sporu isporuku, veće kašnjenje od žičane veze, česte prekide i ponovno povezivanje, a ponekad i potpunu nemogućnost pristupa WiFi signalu. Te probleme je teško riješiti. Ako nemate sreće, rješenje nije tako jednostavno kao promjena usmjerivača.

Vaš je cilj dvostruk:

  1. Želite izbjeći provlačenje žice u cijeloj kući ili uredu da biste zaobišli sporo ili nestabilno bežično povezivanje;

  2. Želite izbjeći kupnju skupljih bežičnih usmjerivača koji su i dalje podložni smetnjama.

WiFi mreža vašeg doma ili ureda distribuira internetsku širinu pojasa koristeći radio signale. To je ista tehnologija koju koriste FM radio, pametni telefoni i televizijske antene. Osjetljiv je istim problemima – smetnjama, blokovima prodora i ograničenjima raspona.

Probleme s bežičnim povezivanjem obično možete pratiti u uži izbor krivaca: zagušenja signala, lokacije rutera, problema sa softverom, nedostataka hardvera i fizičke veličine vašeg doma ili ureda.

Međutim, mogli bi uzrokovati i vaše WiFi probleme kod susjeda. Jedan od najčešćih izvora WiFi smetnji su WiFi signali i statika iz obližnjih električnih izvora. Tu se susreću vaši susjedi.

Pomoću sljedećih prijedloga možete precizno prilagoditi svoju postavku WiFi.

1. Istražite teren

Ako imate problema s bežičnom mrežom, prvo provjerite da nije oštećena kabelska veza vašeg davatelja usluga ili davatelja internetskih usluga. Neki pružatelji usluga uključuju WiFi uslugu kao značajku kabelskog interneta.

Možete provjeriti ispravno funkcionira li žičana internetska cijev u vašem domu pozivom vašeg davatelja internetskih usluga. Tehničar može daljinsko obavljati testove na liniji, resetirati vezu i natjerati vas da pokrenete testove brzine s prijenosnim računarom koji je ispravno povezan s modemom. Nakon pronalaska problema, tehničar može zakazati poziv za uslugu u vaš objekt kako bi riješio problem.

Ako vaša bežična usluga dolazi isključivo s mobilnog WiFi uređaja, preskočite ISP dijagnozu i usredotočite se na rješavanje problema s rješavanjem problema s usmjerivačem. U ovom slučaju vaš je cilj zaštititi vaš mobilni WiFi uređaj od faktora prodora i smetnji.

Provedite anketu kako biste uklonili potencijalne krivce. Isključite svaku od ovih stavki putem pokušaja i pogreške:

  • Lokacija je važna. Je li usmjerivač skriven u udaljenom kutu vašeg radnog prostora ili ureda? Je li nisko do poda ili je blokiran namještajem? Premjestite ga na neko više mjesto. Što je jasnija linija vida, to je bolja povezanost. Pokušajte smjestiti usmjerivač što bliže središtu svog doma.

  • Isključite računalo iz modema ili usmjerivača. Zatim isključite računalo i isključite sve ostale uređaje povezane na mrežu, uključujući sve uređaje za strujanje medija. Ponovno pokrenite modem i omogućite mu da se potpuno uključi. Zatim uključite dodatni usmjerivač, ako ga imate, i pričekajte da se svjetla stabiliziraju. Na kraju, uključite računalo i povežite ga s bežičnim signalom.

  • Pretražite web stranicu za testiranje brzine vašeg davatelja internetskih usluga ili upotrijebite web stranicu treće strane za brzi test. Ako postignete loše rezultate za žičnu vezu, obratite se svom davatelju internetskih usluga. Loša ožičena veza rezultira strašnim bežičnim feedom. WiFi veze, po prirodi su sporije. Brzina preuzimanja bit će veća od brzine prijenosa.

2. Identificirajte konkurenciju

Ako otkrijete da su vam bežični rezultati prespori ili se drastično razlikuju sa svakim pokrenutim testom, vrijeme je da proširite istraživanje na licu mjesta. Započnite potragu za uređajima u blizini u vašem domu ili uredu koji mogu uzrokovati smetnje signala.

Usmjerivači se često natječu s uobičajeno korištenim uređajima poput bežičnih telefona, Bluetooth zvučnika, mikrovalne pećnice i monitora za bebe. Privremeno isključite sve takve uređaje i provjerite WiFi vezu. Uključite jedan po jedan uređaj da biste pronašli krivca. Pomicanje bežičnog usmjerivača na drugo mjesto može minimizirati ili eliminirati smetnje.

Možda ćete otkriti da prijem padne u drugim dijelovima vašeg doma ili ureda. To ukazuje na problem prodiranja ili dometa, ili oboje. U tom slučaju proširite istraživanje na područja gdje je jačina signala loša.

Na svoj pametni telefon preuzmite aplikaciju za analizu WiFi. Dobar izbor je Farproc-ov WiFi analizator za Android koji ima mjerač jačine signala u stvarnom vremenu. Dostupne su i druge aplikacije. Besplatnu aplikaciju Farproca možete dobiti u trgovini Google Play web hosting

Napravite stvarnu WiFi toplotnu kartu vašeg područja pomoću besplatnog alata poput WiFi toplotne karte, mrežnog analizatora i mjerača signala dostupnog na Google Playu. Netspot radi za Mac računala i Windows računala. Također možete koristiti aplikaciju poput besplatnog WiFi analizatora za Android koja ima mjerač jačine signala u stvarnom vremenu.

Još jedna dobra opcija je Network Analyzer, sveobuhvatna aplikacija za iPhone i Android za mrežnu analizu, skeniranje i otkrivanje problema.

3. Promjena kanala

Najčešće korišteni povezani kućni uređaji upotrebljavaju blok malenih valova frekvencije 2,4 GHz, koji imaju poteškoće u prodiranju u čvrste zidove. Frekvencije od 2,4 GHz, obično se koriste u susjednim WiFi mrežama i tako mogu prouzrokovati smetnje.

WiFi standardi dijele WiFi signale u bloku 2,4 GHz u do 14 preklapajućih kanala koji djeluju poput raspona frekvencija. Kanali su dizajnirani tako da rade zajedno, ali kada dvije ili više susjednih mreža koriste isti kanal, mogu se međusobno ometati, smanjujući propusnost.

Možete promijeniti WiFi kanal svoje mreže u onaj koji se ne koristi u blizini.

Otvorite nadzornu ploču konfiguracije usmjerivača iz preglednika računala koji je spojen na vaš usmjerivač. Upute i lozinku potražite u priručniku usmjerivača. Provedite internetsko pretraživanje na temelju broja modela rutera, ako vam je potrebna.

Otvorite karticu bežičnog usmjerivača. Odaberite dostupni neiskorišteni kanal. Spremite konfiguraciju i provjerite rezultate veze.

Ovo može biti korisno ako živite ili radite u stanu. Ako obližnja WiFi mreža djeluje na istom kanalu kao i vaša mreža, promijenite svoj.

4. Ugađanje kanala

Uređaji u kućanstvu – uključujući bežični telefon, monitor za bebe i mikrovalne pećnice – mogu uzrokovati smetnje u bežičnoj mreži. Kad se koriste, vaša WiFi mreža može se isključiti. Ova je situacija jedan od glavnih uzroka takozvane “povremene povezanosti”. Može biti potrebno samo malo praćenja kako bi se pronašao prekršajni uređaj ili uređaje.

To se može dogoditi kada uređaj koristi isti kanal. Smetnje na kanalu također mogu nastati ako su pristupne točke postavljene preblizu zajedno ili ako su konfigurirane s izlaznom snagom koja je previsoka.

Jednostavan način za smanjenje ili uklanjanje smetnji s druge WiFi opreme jest omogućavanje automatskog kanala ako je dostupan na vašim uređajima. WiFi pristupne točke koje koriste automatski kanal povremeno skeniraju WiFi spektar i odabiru najjasniji kanal na temelju vidljivosti drugih WiFi signala.

Druga je mogućnost kupnja i uporaba bežičnih telefona i slušalica koje ne koriste frekvencije 2,4 ili 5GHz. Noviji bežični telefonski sustavi koriste tehnologiju DECT 6.0 i raspon 1,9 GHz, a ne frekvencije 2,4 GHz ili 5,8 GHz.

Isti ispravak može se napraviti s beby monitorom ili drugim uređajima za video nadzor. Primjerice, mnogi monitori za bebe rade na 900MHz i ne ometaju WiFi. Međutim, neki bežični monitori su na 2,4GHz, što može ometati 802.11g ili jednopojasne 802.11n usmjerivače.

5. Provjerite propust

Prodiranje – ili njegov nedostatak – fizička je okolnost koju treba uzeti u obzir kao uzrok kad vaš WiFi signal ne dospije do uređaja u drugim prostorijama u vašoj kući. To je slično problemima s rasponom, ali čak i usmjerivači s mogućnošću prelaska velike daljine mogu biti spriječeni fizičkim preprekama u vašem domu ili uredu.

Na primjer, ne postavljajte usmjerivač blizu reflektirajućih površina poput stakla, ogledala i metala. WiFi signali imaju tendenciju da ih odbijaju. Zidovi, posebno oni od betona, mogu ozbiljno pogoršati vaš WiFi signal.

Sve metalne površine odražavaju WiFi signale. Signali mogu odskakati od prozora, ogledala, ormara s metalnim kartonom i pločama od nehrđajućeg čelika, smanjujući raspon mreže i performanse.

Voda – akvariji i vodovodi iza zidova – mogu apsorbirati WiFi signale i slati ih dalje, što drastično utječe na snagu vašeg signala. Snažne smetnje mogu doći s televizora u blizini, halogenih svjetiljki i električnih prigušivača. Stereo ili računalni zvučnici mogu uzrokovati smetnje. Dakle, postavite usmjerivač blizu vodovodnih cijevi u zidu.

Jedna korisna opcija za ublažavanje ovih okolnosti, osim premještanja usmjerivača ili mobilnog uređaja, je instaliranje niza WiFi ekstendera. Te male uređaje priključite u zidnu utičnicu, uparite ih s usmjerivačem i imaju bolji WiFi signal.

6. Kupite novu opremu

Dvije druge mogućnosti postoje kako bi izliječili stalno loš WiFi. Ili ažurirajte firmvera starijeg usmjerivača ili kupite novi usmjerivač.

Stari firmware često je krivac. Ažuriranje upravljačkog softvera može umanjiti ili potpuno ukloniti trajne probleme s povezivanjem.

Za nadogradnju upravljačkog softvera na starijim uređajima morate pristupiti administrativnom sučelju rutera putem web-preglednika – Izrada web stranica. Noviji usmjerivači omogućuju vam ažuriranje pritiskom na gumb na uređaju.

Ponekad je najlakši lijek jednostavno nabaviti novi usmjerivač. Najnoviji modeli nude poboljšanu brzinu WiFi, kao i bolju penetraciju i domet.

Potražite usmjerivač s 802.11 N ili AC tehnologijom s dvo- ili tropojasnim mogućnostima. AC usmjerivači imaju maksimalnu spektralnu širinu pojasa od oko 8 x 160 MHz, u usporedbi sa 4 x 40 MHz standardom N usmjerivača. Ova povećana propusnost omogućava prijenos više podataka bez usporavanja.

Razmislite o usmjerivaču s više opsega. Ovo rješenje će vam omogućiti da starije uređaje od 2,4 GHz zadržite u svojim vlastitim opsezima, a istodobno raspoređujete novije uređaje koji podržavaju najnovije WiFi standarde u višim opsezima. U biti, omogućuje vam funkcioniranje kao da imate više usmjerivača.

Jedno od najnovijih poboljšanja WiFi mreže je Mesh mreža. Ova je tehnologija malo skuplja od instaliranja WiFi ekstendera, ali možda će vam biti potrebna u teškim situacijama prijema. Mrežni usmjerivači dizajnirani su za širenje pokrivenosti WiFi mreže kroz više pristupnih točaka.

TECHNEWSWORLD

Podijeli
Bitinfo
hrHR