Tim
Postanite dio BITINFO tima
Intel mix-and-match chip

Krajem godine Intel planira plasirati novu generaciju čipova na tržište. Čipovi Tiger Lakea obećavaju veće brzine, bolju grafiku i duži radni vijek baterije.

Službeno nazvani Core procesori 11. generacije, Intel je predstavio prošli tjedan na Dan arhitekture, zajedno s nizom ostalih inženjerskih podviga proizvođača čipova.

Intel je imao poteškoća posljednjih nekoliko godina. Apple je počeo izbacivati ​​Intelove čipove iz Maca, dok je Microsoft prigrlio rivale poput AMD-a i Qualcomm-a. Intel je kasnio u svom trenutnom procesu izrade čipova i najavio još jedno veliko odgađanje u srpnju za svoj novi proizvodni proces nove generacije.

Na Dan arhitekture, Tiger Lake je podijelio središnju pozornicu s Intelovom novom Xe grafičkim čipom, tehnologijom koja će ubrzati osnovnu grafiku i vrhunsko igranje. Intel neće dijeliti specifične brojke povećanja brzine za Tiger Lake ili Xe, od kojih će jedna varijanta biti ugrađena izravno u Tiger Lake. No, grafikon s povećanjem performansi postavio je novi ton za rasprave o Intelovim proizvodima i izgledima.

Intelove ljestvice performansi pokazale su da je Tiger Lake nadmašilo današnje Ice Lake prethodnike kombinacijom poboljšanja, uključujući novi dizajn jezgre čipa nazvan Willow Cove i ažurirani proizvodni proces koji se sada zove SuperFin.

Jezgra Willow Cove u srcu Intelovih čipova na Tiger Lakeu može pokrenuti brže ili učinkovitije od jezgara Sunny Cove u današnjim čipovima Ice Lake.

Čipovi Tiger Lake će proizvođačima računala dati mogućnosti za brzinu na određenoj razini potrošnje energije ili bolji vijek trajanja baterije za određenu brzinu, rekao je Boyd Phelps, Intelov potpredsjednik silikonskog inženjerstva web dizajn. Za najzahtjevnije zadatke poput igara, gdje potrošnja električne energije obično ne predstavlja veliko ograničenje, Intel također može povećati brzinu Tiger Lakea čak i više.

Tiger Lake imat će ugrađenu podršku za Thunderbolt 4 i USB 4 za priključenje brzih perifernih uređaja na vaše računalo, novu sigurnosnu zaštitu koja se zove CET (control-flow enforcement technology), bolji AI sklop za kontrolu glasa i pretvaranje govora u tekst i podršku za više zaslona i zaslona veće razlučivosti.

Sljedeće godine Intel planira izbaciti nasljednika zvanog Alder Lake koji koristi hibridni pristup koji koristi dvije vrste jezgara za obradu. Te jezgre su Golden Cove, snažniji nasljednik Willow Cove-a Tiger Lake i Gracemont, manjeg dizajna koji je optimiziran za manju potrošnju energije.

Čipovi Alder Lakea bit će izgrađeni s poboljšanjem na proizvodnom procesu SuperFin s rezerviranim poboljšanim SuperFinom. To bi trebalo donijeti još jedan porast brzine u 2021. godini.

Veliki dio brzine pojačanja Tiger Lakea dolazi od bolje grafike koju pruža Intelov Xe dizajn. Intel je godinama ugrađivao osnovne grafičke sposobnosti u svoje čipove, ali ozbiljni igrači i drugi kojima je bila potrebna veća snaga grafike oslanjali su se na zasebne grafičke čipove od Nvidie ili AMD-a.

Za osobna računala sljedeće generacije Xe će biti ugrađen u Tiger Lake, ali mnogo je brži od ranije integrirane grafike, sudeći po demonstracijama igara koje su se kretale po mnogo većoj brzini kadrova nego na današnjim Ice Lake čipovima. Intel će ponuditi razne Xe grafičke čipove odvojene od Tiger Lakea, online marketing uključujući isporuku DG1 ove godine i novo najavljenu varijantu visokih performansi za igrače koja dolazi do 2021. Taj će model sadržavati značajke poput praćenja zračenja koje je Nvidia pionirala na tržište igara.

cnet

Podijeli
Bitinfo
hrHR