Tim
Postanite dio BITINFO tima
seo optimizacija

5G se nije još ni razvio, a američki regulatori već gledaju na sljedeću veliku stvar u bežičnoj mreži. Federalna komisija za komunikacije (FCC) postavlja put za 6G, a i dalje.

Agencija je u petak jednoglasno glasala za otvaranje spektra “teraherc valova” koji bi se jednog dana mogao koristiti za usluge 6G mreže. Spektar, koji spada u raspon od 95 GHz do 3 THz, bit će otvoren za eksperimentalno korištenje kako bi inženjeri radili na sljedećoj generaciji bežičnih mreža.

Spektar, nekad smatran beskorisnim, mogao bi ponuditi super brzu internetsku uslugu za aplikacije koje intenzivno koriste podatke, kao što su aplikacije za snimanje i učitavanje visoke rezolucije.

Kroz svoja pravila, FCC će inovatorima dati 10-godišnju licencu za eksperimentiranje s novim proizvodima i uslugama.

“Danas poduzimamo velike korake prema produktivnom korištenju ovog spektra”, izjavio je predsjednik FCC-a Ajit Pai. “To će inovatorima dati snažne poticaje za razvoj novih tehnologija pomoću tih zračnih valova, a istovremeno će štititi postojeće upotrebe.”

Glasovanje dolazi upravo kada američki bežični operateri počinju plasirati online marketing 5G uslugu. AT&T je krajem prošle godine uključio svoju 5G mrežu u desetak gradova. Ove godine planira povećati svoju pokrivenost na 21 grad. Do sada je AT&T lansirao samo jedan uređaj koji može koristiti svoju 5G mrežu, mobilni hotspot. Verizon, koji će biti prva američka mreža koja prodaje Samsung Galaxy S10 5G, lansira svoj mobilni 5G servis u Chicagu i Minneapolisu sljedećeg mjeseca. U međuvremenu, T-Mobile je izjavio da će lansirati 5G u 30 gradova, dok će ga Sprint lansirti u devet gradova ove godine.

Istraživači bežičnih mreža, kao što je Ted Rappaport, profesor na NYU, koji je vodio istraživanje u tehnologiji milimetarskih valova za 5G, kažu da će pristup ovom spektru web dizajn pomoći SAD-u da ostan u vodstvu u bežičnoj vezi.

Prošlog mjeseca, mnogi su se u tehničkoj zajednici podsmjehivali predsjedniku Donaldu Trumpu kad je spomenuo 6G u tweetu. Trump je izjavio da bi volio vidjeti “tehnologiju 5G, pa čak i 6G” u SAD-u “što je prije moguće”. No, Rappaport je rekao da nikada nije prerano misliti na novu generaciju tehnologije.

Cnet

Podijeli
Bitinfo
hrHR