Tim
Become a BITINFO team member
Tiktok aplikacija

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak izdao izvršnu naredbu kojom blokira ljude i tvrtke da obavljaju transakcije s kineskom tvrtkom ByteDance, koja posjeduje TikTok. Nije potpuno jasno što to podrazumijeva, ali vjerojatno znači da će Apple i Google za 45 dana morati izvući aplikaciju iz svojih trgovina aplikacija.

Dimna zavjesa zbunjenosti obrušila se na TikTok u posljednjih tjedan dana. Vjerojatno je to dio kineske mreže špijunaže, kaže Bijela kuća. Za rad u SAD-u morat će ga otkupiti “vrlo američka” tvrtka, kaže predsjednik. Ta bi tvrtka mogla biti Microsoft, ali isto tako možda i ne.

TikTok se već dugo promatra zbog sumnjivog prikupljanja podataka o korisnicima i povezanosti s Kineskom Komunističkom strankom. Nije iznenađujuće što bi SAD na kraju zaprijetio da će na crnu listu staviti aplikaciju, baš kao što je to učinila Indija u lipnju, kao što je to već učinila kineskom telekomunikacijskom gigantu Huaweiu.

Ali, smanjite kontrolu iz TikTok-a i jedno će postati jasno: Potencijalna zabrana TikTok-a se zapravo ne odnosi na TikTok.

Trump je u ponedjeljak rekao da će TikToku biti na raspolaganju 45 dana da sklopi ugovor s američkom tvrtkom “ili inače…“. Ali prethodnih 45 dana neobično zategnutih američko-kineskih odnosa pokazuju da je TikTok doista samo pijun u većoj, opasnijoj igri.

Trump je 17. lipnja potpisao zakon o ljudskim pravima, kojim se kažnjava kinesko maltretiranje ujurskih muslimana, od kojih je više od milijun, kako se procjenjuje, zatvoreno u “profesionalnim” radnim logorima. Potom je Trumpova administracija 9. srpnja sankcionirala nekoliko kineskih dužnosnika, uključujući prvi put nakon 1979. člana elitnog kineskog politbiroa. SAD su 13. srpnja proglasile širenje Kine u Južnom kineskom moru ilegalnim i sljedeći dan prestale su priznavati Hong Kong kao autonomnu regiju. Website development Srpanj je završio zatvaranjem kineske ambasade u Houstonu, zbog čega je Kina odgovorila natrag zatvorivši američku ambasadu u Chengduu.

ByteDance na crnoj listi izvršnog naređenja – ili barem odluka uprave da se uhvati u koštac s TikTokom – zasigurno se čini više za eskalacijske akcije protiv Kine, nego za posljedice TikTokove nacionalne sigurnosti. TikTok nije jedina kineska tvrtka kažnjena izvršnim nalogom u četvrtak: WeChat, vrlo popularna aplikacija za razmjenu poruka u vlasništvu TenCenta, pogođena je sličnom uredbom.

Trumpova zabrana TikToka nije neutemeljena. Postoje razlozi za zabrinutost zbog aplikacije, za koju procjenjuje Bijela kuća da je u SAD-u preuzelo 175 milijuna korisnika. Web hosting Prikuplja dovoljno osobnih podataka za vlade diljem svijeta da ga smatraju sumnjivim, a čini se da će kineski zakon o obavještajnim službama donijeti 2017. godine prisiliti kompanije poput ByteDance da poštuju sve zahtjeve za pristupom podataka koje vladajuća Komunistička stranka može podnijeti u ime nacionalne sigurnosti.

Ali što se tiče ovog izvršnog naređenja, čini se da je najveći problem TikTok-a to što se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme.

cnet

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
en_USEN