Tim
Become a BITINFO team member
izrada web shopa

Cyber-kriminalci su otkrili načine za kompromitiranje pametnih televizora, uključujući njihovo hakiranje, nedavno je upozorio portlandski ured FBI-a.

Vlasnici pametnih televizora trebali bi uložiti napore kako bi osigurali uređaje, apelirao je ured. Pametni televizori jednako su dostupni neovlaštenim sudionicima kao i računala ili drugi uređaji povezani s Internetom. Budući da mnogi televizori sada sadrže mikrofone i kamere, hakeri bi mogli izvršiti ozbiljne provale u privatnost, poput promatranja korisnika u vlastitim domovima, istaknuo je FBI.

Pored toga, pametni televizor mogao bi biti ulaz u kućnu mrežu, omogućavajući hakerima da dobivaju osobne podatke s drugih uređaja povezanih na mrežu.

Za borbu protiv potencijalnih prijetnji kibernetskoj sigurnosti FBI je pozvao vlasnike da pregledaju značajke bilo kojeg kupljenog pametnog televizora i nauče kako ih kontrolirati.

Oni koji još uvijek imaju pitanja trebali bi pretraživati ​​Internet koristeći broj modela i riječi poput “mikrofon”, “kamera” i “privatnost”, savjetovao je FBI.

Korisnici ne bi trebali ovisiti o zadanim sigurnosnim postavkama. Oni bi trebali promijeniti lozinke kad je to moguće. Ako to ne mogu, trebali bi isključiti mikrofone i kamere kada se ne koriste. Ako se TV kamera ne može isključiti, osnovno rješenje je da se to pokrije komadom crne vrpce.

FBI je predložio da korisnici razmotre je li potrebno kupiti model koji koristi kamere i mikrofone. Vlasnici pametnih televizora također bi trebali istražiti kako se prikupljaju osobni podaci, koji se podaci prikupljaju, kako se ti podaci pohranjuju i što proizvođač može učiniti s njima.

Konačno, kupci bi trebali procijeniti sposobnost proizvođača da ažurira uređaj sigurnosnim zakrpama i provjeriti na koji je način rješavao ove probleme u prošlosti, predložio je FBI.

Današnji pametni televizori imaju funkcionalnost koja se preklapa s računalima – uključujući mogućnost pretraživanja interneta – a s tim mogućnostima dolazi do mnogih istih problema s kibernetičkom sigurnošću.

“Računala su izvrsna za unošenje informacija u naše domove, ali sve što može sadržavati podatke također može prenijeti podatke”, rekao je Jim Purtilo, izvanredni profesor na Odjelu za računarske znanosti Sveučilišta u Marylandu.

“Pametni televizor samo je računalni sustav koji je neki proizvođač konfigurirao za specifičnu ulogu u našim dnevnim boravcima, pa ne čudi što su zapravo izgrađeni za odašiljanje, a ne samo primanje – ipak ponekad zaboravljamo da kamera i mikrofon su tu s razlogom “, izjavio je Purtilo.

“Bilo koji uređaj može biti hakiran – bilo koji uređaj s kamerom i mikrofonom potencijalno se može špijunirati”, istaknuo je Roger Kay, glavni analitičar u Endpoint Technologies Associates.

Trenutačno su opasnosti na koje upozoravaju FBI i stručnjaci za cyber sigurnost i kompromitiranje osobnih podataka, ali IoT bi mogao otvoriti vidike za još gore prijetnje.

TECHNEWSWORLD

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
en_USEN