Tim
Become a BITINFO team member
online shop

Mobitel kao kamera, mobitel kao fitness brojač, mobitel kao GPS… a sada mobitel kao mikroskop? Diple je prijenosni komplet koji bilo koji pametni telefon pretvara u mikroskop. Proizvođači su se okrenuli Kickstarteru kako bi ga učinili stvarnim za one koji možda žele pristupačni i prijenosni znanstveni alat.

S Dipleom se može napraviti kvalitetna slika mikro svijeta. Pogledajte svoje krvne stanice – Stranica na Kickstarteru nudi upute, a ona uključuje uzimanje kapi krvi i razmazivanje na običnoj staklenoj pločici. Poruka je budite oprezni: radite u pravilnom okruženju i koristite samo sterilne lancete.

Diple je kompaktna i prijenosna kutija, a sadrži izvor svjetla, pozornicu za uzorke/mikroskop, dijapozitive i metalnu ploču s optičkim sustavom. Courtney Linder iz tvrtke Popular Mechanics rekla je da cijeli aparat nalikuje pravokutnim kutijama za nove pametne telefone.

Nude različite verzije “za bilo koji proračun”. Napominju da bi to mogli primijetiti oni koji žele promatrati mikroorganizme ili stanice, ali i oni čiji su interesi u mineralogiji i znanosti o materijalima. DIPLE nudi tri razine uvećanja (35x, 75x i 150x) koje se mogu povećati zumiranjem telefona.

Proizvođači Diple-a, SmartMicroOptics, kažu da će korisnici moći postići i do 1000x uvećanja “prije nego što dobiju bilo kakvu pikselizaciju”, iako će to dijelom ovisiti o pametnim telefonima pojedinaca.

SmartMicroOptics, osnovan 2016. godine, spinoff je Talijanskog tehnološkog instituta. Tvrtka je u prošlosti donosila vijesti o svojim „Blips“ lećama i laboratorijskim setovima, koje su se iste godine okrenuli i Kickstarteru za projekt.

Diple Red ima rezoluciju oko 3 mikrona. Mogu se vidjeti stanice ili nevidljivi mikroorganizmi oko nas. Rezolucija Diple Greya kreće se oko 1 mikrona. Možete vidjeti stanice i bakterije. Diple Black je najmoćnija leća. Rezolucija je ispod 1 mikrona.

Postavljanje uključuje samo postavljanje fotoaparata na optički sustav i korištenje aplikacije Diple za kontrolu načina skeniranja povećane slike. “Diple je više prijenosna platforma koja se zapravo uopće ne može povezati s telefonom. Trebate samo uskladiti objektiv uređaja s Dipleovim mikroskopskim lećama da biste vidjeli detalje pri 35x – 1000x uvećanju ovisno o uređajevoj mogućnosti digitalnog zumiranja i kupljenom paketu leća.” izjavio je Cal Jeffrey iz TechSpota.

Je li, kao što promotivni video sugerira, prikladna alternativa “skupocjenim mikroskopima”? To je, na kraju krajeva, proračunski mikroskop, ali njegovi tvorci kažu da “Diple pruža sliku bez presedana za proračunski mikroskop”.

Koliko je sustav izdržljiv? Tim je obavio test s padom – s trećeg kata zgrade i sustav je bio u redu.

Datumi dolaska ovisno o odabranom paketu su svibanj i lipanj 2020. godine.

Cijene na Kickstarter-u variraju ovisno o izboru paketa, ali ovdje je samo primjer popisa i sadržaja paketa. Za oko 40 dolara tu su Diple Red, 1 standardna faza, 3 pripremljena dijapozitiva i 2 obična klizača, izvor svjetlosti, pipeta, pinceta. U gornjem dijelu navedena cijena iznosi oko 489 USD za Diple Black s paketima fine faze, pogodnim za radionice i učionice.

TechXplore

Podijeli

BITINFO d.o.o.

Kralja Tomislava 159, 88260 Čitluk, BiH
Tel: +387 36 656 539
Mob: +387 63 463 386
Email: [email protected]

Bitinfo web dizajn

Id.Br.: 4227688750007
PDV broj: 227688750007
Broj računa: 3381202247557718
IBAN: BA393381204847560753
SWIFT: UNCRBA22
Bitinfo
en_USEN